Polako se sprema promena na čelu Severne Koreje? Kim Džong-un dao sestri još moći

Prema tvrdnjama južnokorejskih špijuna, on sada samo prati “opšte države poslove”

  • 1
Kim Yo Jong Kim Jo Džong Foto: Tanjug/AP

Lider Severne Koreje Kim Džong-un poverio je svojim pomoćnicima dodatnu moć i odgovornost za neke poslove države, a među njima je i njegova sestra Kim Jo Džong, tvrde južnokorejski špijuni.

Kako se navodi, Kim i dalje drži u rukama “apsolutni autoritet” kada je reč o donošenju odluka, ali je odgovornost za neka politička pitanja podelio saradnicima kako bi “sebi smanjio nivo stresa”.

Prema tvrdnjama južnokorejskih špijuna, on sada samo prati “opšte države poslove”, prenosi BBC.

Iako se dešavalo da informacije špijuna Južne Koreje nisu uvek tačne, poznavaoci prilika već neko vreme spekulišu da je upravo Kimova sestra najozbiljniji kandidat koji bi nasledio poziciju predsednika Severne Koreje.

Kim (33) je četiri godine mlađa sestra Kim Džong-una, a pohađala je studije u Bernu, gde su njih dvoje zajedno živeli u jednom periodu.

Iako nema tačnih informacija, sumnja se da ima dete.

- Postoje izveštaji da je udata za Čoe Songa, sina veoma visokog severnokorejskog zvaničnika, ali to nije potvrđeno - rekao je Majkl Maden, koji već deceniju pokušava da sazna nešto više o njoj.

Kimova sestra privukla je posebnu pažnju svetske javnosti pošto se lider Severne Koreje duži vremenski period nije pojavljivao u javnosti. Neki mediji su čak objavili informacije da je Kim Džon-un preminuo od komplikacija posle operacije srca, ali ih je lider ubrzo demantovao kada je posetio jednu fabriku u Severnoj Koreji.

Podsećanja radi, koliko je njena pozicija ojačala govori i izjava kada je u junu zapretila vojnom akcijom protiv Južne Koreje zbog zato što južni sused nije zaustavio prebacivanje letaka protiv vlade u Pjongjangu preko granica.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA