Izložba „Jasenovac, pravo na nezaborav” u Šumaricama

Društvo Kultura

U spomen parku Šumarice, u Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu danas, u subotu, 5. septembra  predsedavajući NS RS S. Tišma, PPV i MSP I. Dačić i ministar rada i veterana Z. Đorđević i potomak Nikole Tesle L. Kosanović biće otvorena najveća izložba  o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata pod nazivom „Jasenovac, pravo na nezaborav”. Veliki školski čas o Jasenovcu održaće se na platou i u muzeju Velikog časa u Kragujevcu, na 1.500 m2, sa 15 tona opreme. U okviru svečanog otvaranja izložbe predviđeni su i prateći događaji:

– Polaganje venaca na spomenik V-3 kragujevačke gimnazije koje je streljano 1941. g. koji će položiti predsedavajući NS RS S. Tišma, preživelo dete logoraš logora Jasenovac, narodni poslanik, PPV i MSP I. Dačić, ministar rada i veterana Z. Đorđević, potomak Nikole Tesle Lazar Kosanović,  potomak profesora Pavlovića koji je stao pred streljački vod, ostavši upamćen po rečima „Pucajte ja i sada držim čas!”, direktor izložbe prof. dr. G. Grajf, ekspert za Aušvic i Holokaust iz Izraela, au prisustvu  gradonačelnika Grada Kragujevca, direktora Spomen parka, predsednika Udruženja logoraša Jasenovac, predsednika SUBNORA i Saveza jevrejskih opština Srbije. Govori potomak prof. Miloja Pavlovića.

– Svečana promocija trilogije prof. dr Grajfa o Jasenovcu, ustaškom konačnom rešenju i Alojziju Stepincu i naučna ZUM konferencija i promocija knjige prof. Mekkormika o Anti Paveliću, na prednjem platou Muzeja. Govore: prof. dr Grajf i preživeli deca logoraši, za tim prof. dr Miloje Pršić, istoričar, Slobodan Kljakić publicista i doajen srpske novine Politika, dr Biljana Đorović, filozof medija, general Vidosav Kovačević, predsednik Jevrejske opštine Kragujevac. Obraćanje gradonačelnika Kragujevca, predsednika NS RS Tišme, ministra veterana Đorđevića, a završna reč PPV i MSP I. Dačić.

– Svečano otvaranje izložbe – presecanje vrpce na zadnjem platou Muzeja i otkrivanje prve i najveće u svetskoj istoriografiji makete logora jasenovac koju je sačinio Arhitektonski fakultet 10mh3m i teške 2 tone. Maketu će otkriti S. Tišma preživelo dete logoraš logora Jasenovac, narodni poslanik, potomak Nikole Tesle L. Kosanović kao i PPV i MSP I. Dačić i ministar rada i veterana Đorđević. U umetničkom programu na svečanom otvaranju primadona beogradske opere Jadranka Jovanović otpevaće srpsku, jevrejsku i romsku himnu, a biće pročitane i poeme „Krvava bajka” i video spot Međunarodne ekspertske grupe „Otvori mi brate” u izvođenju primadone Jovanović, Ane Sofrenović i Stivena Hantingtona. Muzički aranžman kompozitor Vojkan Borisavljević.

Na konferenciji će se preko video linka obratiti profesori univerzitea Bar Ilan iz Izraela, i prof. dr Lea Ganor i dekan Pravnog fakulteta ONO akademskog koledža iz Izraela prof. dr Juval Elbašan, a iz Nemačke gospodin Markus Goldbah. Moredar je Fabijan Vendrih iz Holandije, član Međunarodne ekspertske grupe GH-7.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.