≫ 

U ovoj državi migrena je postala bolest koja izaziva invaliditet

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata u Italiji kao bolest koja izaziva invaliditet

  • 3
Migrena Foto: Pixabay

Italijanski senat, gordnji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja uvrštavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, pise italijanski “Manifesto”.

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

- Oni koji pate od migrene imaju komplikovan zivot i cesto im se ne veruje, uzimaju lekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2600 eura godišnje, ne računajući teške efekte u ličnom i profesionalnom životu - rekla je za novine senatorka Paola Boldrinim jedna od potpisnica zakona.

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata, na nacionalnom nivou, kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u celoj Italiji.

Povodom novog zakona “Il Manifesto” citira delove knjige lekara, Paolo Pigozi, specijaliste za nutrizionizam i klinicku dijatetiku “Glavobolja i kako je leciti pravilnom ishranom”.

Lekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kojeg tipa glavobolje pacijent pati, i savetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posledica onoga što i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umereno pijenje kafe može preventivno uticati na neke oblike glavobolje, ali da preterano ispijanje kafe povećava rizik krize.

Video: Roditelji zakopavaju decu u pesak jer veruju da će se tako izlečiti od raznih stanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA