07. septembar  2020. 18.20  | Izvor: Tanjug

Obeležen Međunarodni dan Dišenove mišićne distrofije

BEOGRAD -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaze da se Ministarstvo aktivno zalaže za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom, njihovo ravnopravno učešće u društvu i obezbeđivanje jednakih mogućnosti za napredak.

Osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava za napredak i ravnopravno učešće u društvu, rekao je Đorđević povodom obeležavanja Međunarodnog dan Dišenove mišićne distrofije, kojim povodom je Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom NOOIS kreirala i postavila viber-stiker sa simbolom te manifestacije.

"Postavili smo 109 rampi u više od 40 lokalnih samouprava čime su brojni objekti poput Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskog sajma, filijala PIO fonda, opština, domova zdravlja, dečijih vrtića, obrazovnih ustanova prvi put od osnivanja, postali dostupni osobama sa invaliditetom", naveo je Đorđević.

Postavljena je i zvučna signalizacija na 57 raskrsnica na 509 semafora u svih 17 gradskih opština čime je Beograd, kako je dodao, prvi grad u Evropi koji je omogućio samostalno kretanje slepim i slabovidim osobama.

Po rečima Đorđevića, resorno ministarstvo je u mnogim segmentima unapredilo je položaj osoba sa invaliditetom, a taj posao nastavlja se i dalje.

"Aktivno se zalažemo i za veće zapošljavanje osoba sa invaliditetom, od 2020. godine realizuje se inovativni program Akademija za mlade lidere sa invaliditetom po ugledu na Omladinski komitet Evropskog invalidskog foruma, a osnovano je 12 novih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI koja zapošljavaju 125 ljudi, od toga njih 95 sa invaliditetom", naveo je on.

Na Međunarodni dan OSI 3. decembra biće prikazani svi rezultati, na koje smo ponosni kada su u pitanju OSI kao i film sa Akademije za mlade lidere sa invaliditetom.

"Zahvaljujući saradnji Ministarstva i NOOIS-a, biće promovisani i strateški rezultati u oblasti unapređenja položaja OIS. NOOIS kao reprezentativna organizacija koja zastupa interese oko 800.000 osoba sa invaliditetom i njihovih zakonskih zastupnika tesno sarađuje i sa Savezom distrofičara Srbije, naročito u pogledu zastupanja za primenu terapija u lečenju i u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Izvršna direktorka NOOIS-a Ivanka Jovanović rekla je da se u svetu razvija nekoliko terapijskih pristupa za obolele od dva najčešća tipa - spinalne mišićne atrofije (SMA) i Dišenove mišićne distrofije.