Džakarta ponovo uvodi delimičnu izolaciju zbog korona virusa 1Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Džakarta će od ponedeljka uvesti novu delimičnu izolaciju, objavio je guverner glavnog grada Indonezije Anies Basvedan, koji je rekao da strahuje od urušavanja zdravstvene infrastrukture zbog ubrzanog porasta zaraženih korona virusom.

Guverner je sinoć najavio da je uprava grada Džakarte odlučila ponovo da uvede opsežne restriktivne mere.

Trgovine i firme u sektorima koji nisu neohodni biće zatvoreni kao i mesta za zabavu i najveća verska mesta.

U restoranima i kafeima će samo biti dozvoljena prodaja za nošenje kući a javni saobraćaj će se svesti na minimum.

U Džakarti je već bio na snazi period delimične restrikcije na početku epidemije u Indoneziji i glavne mere su ukinute pre tri meseca. Međutim poslednjih nedelja bilans zaraženih korona virusom stalno beleži nove rekorde u toj zemlji.

Bez ovih hitnih mera maksimalni kapacitet bolnica bi bio popunjen već iduće nedelje, upozorio je guverner i dodao da bi se posle toga urušio zdravstveni sistem Džakarte.

Gotovo 50.000 slučajeva korona virusa zabeleženo je juče u glavnom gradu Indonezije, što je četvrtina od ukupnog broja u zemlji, i više od 1.300 umrlih.

Naučnici ocenjuju da su zvanične statistike verovatno mnogo manje nego pravi broj zaraženih, pošto je stopa testova u zemlji jedna od najnižih na svetu.

Azija je uspela da kontroliše virus posle otkrivanja u decembru ali se od avgusta suočava sa porastom dnevnog broja zaraženih i umrlih. Po broju umrlih Indija je najteže pogođena zemlja, slede Indonezija i Pakistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari