Američki izbori 2020: Tramp i Bajden na meti hakera iz Rusije, Kine i Irana, kaže Majkrosoft

Svetske vesti - Petak 11.09.2020 - 11:48

Kampanje predsednika Donalda Trampa i njegovog protivkandidata Džoa Bajdena su navodno na udaru hakera, piše BBC na srpskom.

Ponovo aktivni isti ruski hakeri kao 2016. godine FOTO: Getty Images Ponovo aktivni isti ruski hakeri kao 2016. godine FOTO: Getty Images
Hakeri povezani sa Rusijom, Kinom i Iranom pokušavaju da dobiju podatke o ljudima i grupama koji su uključeni u predstojeće predsedničke izbore u Americi, saopštio je Majkrosoft.
 
Isti ruski hakeri koji su 2016. napali kampanju Demokratske stranke su ponovo aktivni, rekla je ova tehnološka kompanija.
 
Majkrosoft navodi da je „jasno da su strane grupe pojačale aktivnosti" i da su im na meti novembarski izbori.
 
Oni ciljaju kampanje obojice učesnika - republikanskog predsednika Donalda Trampa i njegovog rivala iz Demokratske stranke Džoa Bajdena.
 
Ruski hakeri iz grupe „Stroncijum" napali su više od 200 ogranizacija, od kojih su mnoge u vezi sa dve najveće američke političke partije, navodi Majkrosoft u saopštenju.
 
Oni su takođe ciljano napali partije u Velikoj Britaniji, kaže kompanija, bez preciziranja o kojim strankama je reč.
 
Grupa „Stroncijum" je takođe poznata kao „Otmeni medved" (Fancy Bear) i navodno je povezana sa ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU.
 
Kako je odgovorila Trampova administracija?
 
Zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kristofer Krebs rekao je da Majkrosoftovo upozorenje potvrđuje ono što je američka obaveštajna zajednica već saopštila.
 
„Važno je naglasiti da nijedna od meta nije uključena u održavanje ili upravljanje infrastrukturom glasačkog sistema i da nema uticaja na njih", rekao je Krebs.
 
U četvrtak je Trampova administracija optužila jednog državljanina Rusije za zaveru sa ciljem mešanja u politički proces u SAD.
 
Ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije protiv ukrajinskog poslanika povezanog s Moskvom, Andrije Derkača, koji je optužen za slične pokušaje.
 
Derkač je navodno objavio izmenjene audio snimke čiji je cilj da oklevetaju demokratskog kandidata Džoa Bajdena. Snimke je na društvenim mrežama podelio i Donald Tramp.
 
Ukrajinac se prošlog decembra sastao sa advokatom američkog predsednika, Rudijem Đulijanijem.
 
Kompletan tekst možete pročitati OVDE.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: