Kalifornija, požari
Tanjug / AP
Kalifornija, požari

Tanjug / AP

Kalifornija, požari, Foto: Tanjug / AP

Stotinama kilometara daleko u severnoj Kaliforniji, u sredu su potvrđene tri žrtve u požaru izazvanom munjom, koji je ove nedelje besneo obnovljenim intenzitetom nakon što su vatrogasci napravili značajan pomak u njegovom sadržaju.

Dok je više od dva tuceta velikih požara nastavilo da pustoši po širokim delovima Kalifornije, susedna država Oregon podnela je najnoviji udar šumskih požara koji su mučili veći deo zapada Sjedinjenih Država tokom protekle nedelje.

Vetrovi brzine do 50 milja na sat (80 kilometara na sat) gurali su plamen na desetine kilometara u roku od nekoliko sati, zahvaćajući stotine domova dok su se vatrogasci borili sa najmanje 35 velikih požara u Oregonu sa kolektivnim otiskom gotovo dvostruko većim od Njujorka.

Nekoliko Oregonskih zajednica, uključujući grad Detroit u dolini Santiam, kao i Blue River i Vida u priobalnom okrugu Lane, te Phoenik i Talent na jugu Oregona, suštinski su uništene, rekla je guvernerka Kejt Braun na konferenciji za novinare.

„Ovo bi mogao biti najveći gubitak u ljudskim životima i imovini zbog požara u istoriji naše države“, rekao je Braun, ne navodeći detalje.

Opisala je spasilačke timove koji su spasili evakuisane ljude izvlačeći ih iz reka gde su se sklonili od plamena.

Dvanaestogodišnji dečak i njegova baka poginuli su u požaru koji je gorio u blizini zajednice Santiam Vali u Lionu, oko 75 kilometara južno od Portlanda, javile su KOIN Njuz.

Takođe se sumnja da je požar prouzrokovao najmanje jednu smrt izvan Ešlanda, rekao je Rič Tiler, portparol vatrogasnog maršala države Oregon.

I dalje na severu, više požara odjeknulo je i u državi Vašington, gde je jednogodišnji dečak ubijen, a njegovi roditelji teško izgoreli bežeći od požara u okrugu Okanogan, saopštila je policija.

U Kaliforniji su zvaničnici rekli da je oko 64.000 ljudi bilo pod naređenjem o evakuaciji u sredu dok su posade gasile 28 većih požara u delovima najmnogoljudnije američke države.

Otprilike trećina evakuisanih raseljena je samo u okrugu Butte, severno od Sacramenta, gde je požar opalio više od 200.000 hektara otkako je zapaljen 17. avgusta. Gotovo polovina tog pejzaža uništena je od utorka, kao rezultat divljanja plamena nazvanog Medveđa vatra širila se uglavnom oko nekontrolisano na oko 97.000 hektara.

Stanovnicima više od desetak gradova rečeno je da odmah pobegnu ili da budu spremni na odlazak u trenutku.

Posmrtni ostaci tri žrtve pronađeni su na dve odvojene lokacije te požarne zone, prema rečima šerifa okruga Bat Kori Honea, čime je ukupan broj žrtava ovog razornog niza kalifornijskih šumskih požara bio najmanje 11.

Medveđa vatra besnela je u blizini periferije Raja, grada koji je 2018. godine uveliko pretvoren u pepeo, sa 85 izgubljenih života, u vatrenoj oluji koja se i dalje nalazi kao najsmrtonosnija u istoriji Kalifornije.

Odvojeno, vatrogasna ekipa u okrugu Bat u sredu se suočila s bliskim pozivom kada ih je plamen koji je napredovao poslao da se sklone u obližnju strukturu dok je njihovo transportno vozilo spaljivano, rekao je državni vatrogasni zvaničnik novinarima.

Vatrogasci su takođe bili prisiljeni da se povuku iz nekontrolisanih požara u Oregonu, dok su zvaničnici stanovnicima naredili da "evakuišu" naredbu za evakuaciju za samo nekoliko minuta.

„Bilo je to poput vožnje kroz pakao“, rekao je Džodi Evans lokalnoj televizijskoj stanici Njuz Čenel 21 nakon ponoćne evakuacije iz Detroita, oko 80 kilometara istočno od Salema, glavnog grada Oregona.

Na jugu su delovi Medforda, grada sa preko 80.000 stanovnika - od kojih su mnogi penzioneri - bili pod nalozima za evakuaciju ili upozorenjima dok je sve veći požar zatvarao deo Interstate 5, primarnog autoputa sever-jug duž zapadne obale.

Da li se plašite sve češćih prirodnih katastrofa?

 

„Apsolutno nijedno područje u državi nije slobodno od požara“, rekao je Dag Graf, šef zaštite od požara iz Šumarske kancelarije Oregona.

Klimatski naučnici kažu da je globalno zagrevanje doprinelo većim ekstremima u vlažnim i sušnim sezonama širom zapadnog dela SAD-a, uzrokujući procvat vegetacije, a zatim sušenje, ostavljajući obilnije, isparljivo gorivo za požare.

U Kaliforniji je svih 18 nacionalnih šuma zatvoreno zbog „neviđenih i istorijskih uslova za požare“, saopštila je u sredu američka Šumarska služba.

Takozvani Krik Fajr, otprilike 56 km severno od Fresna, prolomio se kroz Nacionalnu šumu Sierra, a ostao je posebno podložan plamenu zbog oštećenja od suše i potkornjaka, uništivši preko 360 domova i drugih građevina.

„Ova vatra samo gori eksplozivnom brzinom“, rekao je Daniel Berlant, portparol kalifornijske državne vatrogasne vlasti. „Ako imate vetrove, suve uslove, vruće temperature, to je savršen recept.“

PROČITAJTE JOŠ: