KURTI: ZSO ili razmena teritorija - oba znače podelu Kosova

Tanjug

15. 09. 2020. u 10:38

BIVŠI kosovski premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora države Srbije za podelu Kosova.

КУРТИ: ЗСО или размена територија - оба значе поделу Косова

Foto: Tanjug/AP

Kurti je putem objave na Fejsbuku ocenio da su projekti Srbije stari i da Priština novim ustupcima Beogradu samo nazaduje.

„Dodao je da se “podsetio dok je čitao knjigu „Standardi i status“ Joakima Rikera, da su nekada etnička decentralizacija, a danas „Zajednica“ i „razmena teritorija“ različita imena za istu nameru Beograda, za podelu Kosova”, i citirao pasus sa 61. stranice ove knjige.

„Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahteve. U početku je Koštunica zahtevao potpunu podelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podelu po etničkim linijama. Ovaj zahtev je odbijen tokom pregovora, i umesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, delimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom“.

Projekti Beograda su stari, novim ustupcima Prišstina je nazadovala, poručio je Kurti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista