U Sokocu uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Sokocu sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima tokom rata u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su Milan Tupajić, ratni predsednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani „Dragan“, nekadašnji komandir Stanice javne bezbednosti Sokolac, te pripadnici nekadašnje Vojske RS Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović, Momir Kezunović i Branislav Kezunović.

Ovim predmetom, kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u Haškom tribunalu zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio komandant Druge romanijske motorizirane brigade Vojske RS. On će biti ispitan u saradnji sa organima Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) i Poljske, gde izdržava kaznu zatvora.

Među osumnjičenima je i K.N, koji se nalazi u Kanadi i za njega je zatražena ekstradicija.

Osumnjičeni se terete da su u septembru 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i učestvovali u ubistvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci kod Sokoca i progon civilnog stanovništva.

Muškarci su posle toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetlišta na Ivan Polju, gde su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i deca proterani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i maloletnika, kao i jedna žena, koja je ubijena prilikom napada na selo.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identifikovane posle rata, a u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Posle počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetlište i bačeni preko tela ubijenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari