Dodik: Bio bi veliki napredak za BiH da je Predsedništvo odalo poštu Krajišniku 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio je da druga dva člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili njegovu inicijativu da se minutom tišine oda pošta Momčilu Krajišniku, prvom srpskom članu Predsedništva BiH u postdejtonskoj BiH, koji je preminuo od posledica korona virusa.

On je kazao da bi bio veliki napredak za BiH da je Predsedništvo odalo poštu Krajišniku, koji je bio prvi srpski član tog Predsedništva.

Dodik je naveo da je činjenica da je Haški tribunal presudio Krajišniku za ratne zločine, ali da je on odslužio kaznu i iz zatvora izašao kao slobodan čovek.

„Poštujem sve žrtve, ali i legitimitet pravne osnove civilizacije. Krajišnik je izašao iz zatvora kao slobodan građanin. To je civilizacijska vrednost“, kazao je on na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ne želeći da ulazi u samu presudu Haškog tribunala, Dodik je kazao da „Krajišnik nije opalio nijedan metak, nikoga nije udario ni kamenčićem“, a da je aktuelni član Predsedništva BiH Željko Komšić učestvovao u borbama, te da nosi odlikovanje „Zlatnog ljiljana“.

Još je naveo da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun izjavio da bi bošnjački ratni lider i član Predsedništva BiH Alija Izetbegović bio optužen za ratne zločine da nije u međuvremenu preminuo, ali da to nije bio razlog da se širom DKP mreže u BiH otvore knjige žalosti povodom njegove smrti.

„Krajišnik je izašao na slobodu na kojoj je bio sve do smrti. Kada neko na zapadu ode u zatvor, odleži, vrati se, on ima sva prava kao slobodan građanin. Samo ovde u BiH se izvlači priča o tome“, kazao je Dodik.

Krajišnik je danas sahranjen na groblju Pribanj na Palama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari