NOVA ŠOK-VEST IZ PRIŠTINE: Ramuš Haradinaj za predsednika?! Tači udario na Hotija, hoće da blokira dijalog sa Beogradom
Foto: AP/Michael Corder

predlog Alijanse za budućnost Kosova

NOVA ŠOK-VEST IZ PRIŠTINE: Ramuš Haradinaj za predsednika?! Tači udario na Hotija, hoće da blokira dijalog sa Beogradom

Politika -

List dodaje i da je razmimoilaženje Tačija i Hotija primećeno još u utorak uveče, na obeležavanju Jevrejske Nove Godine, kada je Tači kritikovao Hotija i način na koji je vodio nedavni dijalog u Briselu

PRIŠTINA - Alijansa za budućnost Kosova predložila je Ramuša Haradinaja za kandidata za predsednika takozvnog Kosova, što je izazvalo trvenja u vladajućoj koaliciji i što bi moglo da dovede do novih izbora, piše prištinska Koha.

Lider Demokratske lige Kosova Isa Mustafa izjavio je da će doći do novih izbora ukoliko Alijansa, inače koalicioni partner Mustafine stranke, bude uslovljavao ostanak u koaliciji podrškom njihovom kandidatu za predsednika.

Sa duge strane, piše Koha, Alijansa nije rekla da je to uslov, ali da će, ukoliko Haradinaj ne bude izglasan za predsednika, doći do novih izbora. Poslanik Alijanse Rasim Selmanja rekao je da sve zavisi od toga kako će koalicioni partneri glasati.

Izbori za predsednika privremenih kosovskih institucija trebalo bi da budu održani naredne godine.

Tači pokučava da blokira dijalog

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači pokušava da blokira dijalog Beograda i Prištine zahtevajući od kosovske skupštine da zabrani premijeru Avdulahu Hotiju pregovore o unutrašnjim pitanjima, piše prištinska Koha. Tači je dan uoči održavanja sednice kosovske skupštine, na kojoj bi trebalo da se razmatra izmeštaj Hotija o dijalogu izdao saopštenje u kome je naveo da je otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u Briselskom dijalogu "velika i veoma rizična greška" Prištine i ističući da su te teme već rešene u Ahtisarijevom paketu.

U Hotijevom kabinetu nisu želeli da komentarišu Tačijevo saopštenje, ali je direktor pres službe Džavit Bećiri ponovio stav kosovskih Albanaca da je Priština ušla u dijalog kako bi postigla obostrano priznanje.

"Kosovska delegacija je ušla u ovaj proces sa samo jednim cilje, a to je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, koji će rezultirati obostranim priznanjem i evroatlantskom perspektivom regiona", rekao je Bećiri. List dodaje i da je razmimoilaženje Tačija i Hotija primećeno još u utorak uveče, na obeležavanju Jevrejske Nove Godine, kada je Tači kritikovao Hotija i način na koji je vodio nedavni dijalog u Briselu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track