NEĆE BITI KAMPOVA ZA MIGRANTE U SRPSKOJ: Ministar unutrašnjih poslova Lukač najavio - obezbedićemo im da idu gde hoće

Srna

17. 09. 2020. u 22:48

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je nakon sastanka sa ministrom bezbednosti u Savetu ministara Selmom Cikotićem da je stav Srpske jasan da neće dozvoliti kampove za migrante na području Republike Srpske.

НЕЋЕ БИТИ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ У СРПСКОЈ: Министар унутрашњих послова Лукач најавио - обезбедићемо им да иду где хоће

Migranti u Kladuši i Bihaću/ Foto D. Pozderović

- Obezbedićemo njihovo bezbedno i nesmetano kretanje tamo gde oni žele. Nastavićemo da pomažemo Graničnu policiju BiH u čuvanju istočne granice - rekao je Lukač.

On je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske radi na bezbednosti svih građana na teritoriji Srpske i s tim ciljem policija Srpske je angažovana na celoj svojoj teritoriji i stavlja pod kontrolu sve migrante koji se tu pojave.

- Nije se dešavalo do sada da policija Srpske na bilo koji način maltretira migrante ili da im sprečava ili ograničava kretanje koji na to imaju pravo u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava da se kreću i idu kuda žele - rekao je Lukač.

On je naglasio da je policija Srpske od početka godine zatekla više od 12.000 nelegalnih migranata na svojoj teritoriji i omugućila im je da prođu preko teritorije Srpske, ali istovremeno nije dozvolila da čine bilo kakva krivična drla koja bi ugrozila građane.

Lukač je rekao da trenutno 80 pripadnika MUP-a zajedno sa Graničnom policijom radi na zaštiti granice, uglavnom istočne, prema Srbiji i Crnoj Gori, kada je reč o ilegalnim migrantima.

Dragan Lukač/Foto D.Pozderović

Cikotić je rekao da je prema podacima Službe za poslove sa strancima u BiH evidentirano oko 6.000 migranata i da se nekoliko stotina nalazi na putevima i raznim lokacijama koje su izvan kontrole.

Prema njegovim rečima, dnevni priliv u poslednje dve sedmice varira od 80 do 150 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja