INFORMACIJE CURE IZ HAGA: Imena svedoka u rukama terorista, zbog skandala zamenik tužioca podneo ostavku

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

18. 09. 2020. u 09:00

PREDSTAVNICI Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, sa sedištem u Hagu, preuzeli su u četvrtak iz kancelarije Udruženja veterana OVK u Prištini dokumente vezane za suđenja pred ovim sudom, koji su dan pre toga dostavljeni bivšim albanskim borcima.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЦУРЕ ИЗ ХАГА: Имена сведока у рукама терориста, због скандала заменик тужиоца поднео оставку

Foto Ž. Knežević

Potpredsednik Udruženja Nasim Haradinaj potvrdio je prethodno da su dobili poziv anonimne osobe iz specijalizovanih veća iz Haga i upozorenje da će u njihovim prostorijama ponovo biti sprovedena racija u potrazi za novim dosijeima, i dodao da oni neće predati dokumente bez prisustva kosovske policije.


Kako su preneli prištinski mediji, u kancelarije u kojima je sedište veterana takozvane OVK, u sredu, oko 15.30, doneti su novi dokumenti Specijalnog suda, među kojima i sudski dosijei, informacije o svedocima, kao i dokazi koje je Sudu pružila Srbija. Dokumente je donela nepoznata osoba, koju su u Udruženju prozvali "Munja 2", budući da se pre desetak dana desio identičan slučaj, kada je drugi maskirani čovek doneo 4.000 sličnih dokumenata, sa imenima zaštićenih svedoka protiv ratnih zločinaca OVK. On je tada najavio da će veteranima biti dostavljeno još 7.000 dosijea.

OSTAVKA ZAMENIKA TUŽIOCA


POSLE skandala sa dosijeima koji su se obreli u kancelariji veterana tzv. OVK, zamenik tužioca u Specijalnom tužilaštvu u Hagu Kvai Hong Ip podneo je ostavku, javili su prištinski mediji. Ip je neko vreme bio na položaju specijalnog tužioca, posle odlaska Davida Švendimana, i u tom svojstvu je ispitivao članove tzv. OVK koji su bili pozvani u Hag kao osumnjičeni.


Nasim Haradinaj je rekao da se iz najnovije "pošiljke" vidi kako Specijalni sud, odnosno njegovi tužioci sarađuju sa Srbijom i predstavio tri papira koja to potvrđuju. Dodao je i da je to udarac za Specijalno tužilaštvo, kao i da je osoba koja je isporučila dosijee izjavila da će to ponoviti.


- Ovim činom su ugroženi postupci pred Specijalnim sudom i očigledno da je to bio i cilj - kaže, za "Novosti", bivši srpski specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.


Kako su mediji ranije objavili, među papirima koji su iz suda "procurili" nalazi se i njegova prepiska sa Klintom Vilijamsonom, prvim tužiocem specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na KiM.


- Mislim da su svi papiri koji su dostavljeni Organizaciji ratnih veterana verodostojni, iako to nije lako tvrditi, i da je u pitanju, najblaže rečeno, međunarodni skandal, a najtačnije kriminal - kaže Vukčević za "Novosti". - Naravno da su ovim postupcima ugroženi svedoci. Kada saznaju da njihova imena više nisu zaštićena, promeniće se i kvalitet njihovog svedočenja, posebno ako znamo šta se prethodno dešavalo sa svedocima protiv Ramuša Haradinaja.


U vreme kada je Vilijamson radio na izveštaju, svedoke je saslušavao u prostorijama Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu. Srpsko tužilaštvo pružalo je logističku podršku i pozivalo na razgovor one za koje je Vilijamson bio zainteresovan, ali tim saslušanjima nisu prisustvovali. Imena upravo tih ljudi navodno su sada u rukama pripadnika nekadašnje OVK. Oni su listom zabrinuti za svoju sudbinu, budući da je više svedoka protiv Ramuša Haradinaja u Hagu pod misterioznim okolnostima ubijeno ili su izvršili samoubistva.

SPORAN ZAKON BEZ KVORUMA

POSLANICI kosovske skupštine ni juče, kao ni 13. avgusta, nisu izglasali sporni zakon o zaštiti ratnih vrednosti tzv. OVK, zbog nedostatka kvoruma. Predlogom zakona predviđa se i da "u slučaju hapšenja ili pritvora veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje, koje je izdala Srbija, iz političkih motiva, Vlada Republike Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana".


I advokat Nebojša Vlajić, koji se nalazi na spisku zastupnika pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KiM, ubeđen je da je ovim najnovijim činom definitivno podriven i doveden u pitanje rad Specijalnog suda.


- Da su hteli da utvrde i u prvom i u ovom slučaju ko je doneo dokumente, već bi to uradili - kaže Vlajić. - Ćutanje zvaničnika može da znači da je sve to istinito i da su u rukama veterana OVK zaista imena svedoka koji su u Beogradu, putem zamolnice, dali izjave u vezi sa ratnim zločinima. Taktika Specijalnog suda je da ništa ne govori, ali u ovom slučaju onespokojava činjenica da ne znamo ni da li je pokrenuta istraga, ni dokle je stigla.


U međuvremenu je kosovsko Specijalno tužilaštvo potvrdilo da su njihove kolege u Hagu pokrenule istragu prvog slučaja predaje 4.000 dosijea Organizaciji veterana tzv. OVK.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)