Dostupni linkovi

Italijani glasaju na lokalni lokalnim izborima u sedam regiona


Glasanje u Rimu, 20. septembar
Glasanje u Rimu, 20. septembar

Građani Italije 20. i 21. septembra glasaju na lokalnim izborima u sedam regiona. Takođe se glasa na referendumu o smanjenju broja poslanika sa 630 na 400 u Donjem domu kao i sa 315 na 200 u italijanskom Senatu.

Birači nose maske i drže fizičku distance za vreme glasanja na izborima koji je trebalo da budu održani proletos, ali su odloženi zbog pandemije korona virusa.

Birači stariji od 65 godina imaju prednost na glasanju. Kada uđu na izborno mesto, građani mogu da spuste maske samo kratko kako bi potvrdili svoj identitet, a novina je da sami ubacuju glasačke listiće u kutije, umesto da ih predaju članovima biračkih odbora.

Očekuje se da će guverner italijanske pokrajine Venete Luka Zaja iz desničarske stranke Liga dobiti treći mandat nakon što je pomogao da Veneta izbegne najgori scenario tokom pandemije ciljanim testiranjima u ranoj fazi i protokolima koji su smanjili pritisak sa odeljenja intenzivne nege, prenosi agencija AP.

Izbori su test za desničarsku opoziciju, koju predvodi lider Lige Mateo Salvini, protiv vladajućih partija Pokreta 5 zvezdica i Demokratske stranke.

Najvažniji su izbori u Toskani, gde Salvini očekuje da njegov kandidat može da zbaci Demokratsku stranku levice koja je na vlasti 50 godina.

Regionalna vlast se bira i u regionu Marke, Liguriji, Kampaniji, Apuliji i Dolini Aoste.

XS
SM
MD
LG