ČUDESNI ERA PREŠAO 100.000 KILOMETARA: Užičaninu Zoranu Laziću (58) bicikl inspiracija

N. JANKOVIĆ

20. 09. 2020. u 21:48

ISPRED čuvenog kafea na Slanuši u srcu Užica, vrelog septembarskog popodneva okupljaju se ovdašnji biciklisti rekreativci, zaljubljenici u otvorene prostore i daljine, u sve što se novcem ne može kupiti. Na zid radnje naslonjen je sada već stari planinski bicikl.

ЧУДЕСНИ ЕРА ПРЕШАО 100.000 КИЛОМЕТАРА: Ужичанину Зорану Лазићу (58) бицикл инспирација

Foto privatna arhiva

O njemu, a još više o vozaču tog dvotočkaša u gradu na Đetinji ispredaju se mitovi, jedan je upravo zaokružen i potvrđen: na svoj 58. rođendan, poznati užički domaćin i kafedžija Zoran Lazić - pregazio je na svom "Polaru" stohiljaditi kilometar!

- Tih 100.000 prešao sam na ovom biciklu. Mnogi automobili toliko ne požive. Počeo sam da vozim onako pravo 10. juna 2012. Bila je nedelja, kasno popodne. Supruga i ćerka su otišle na more. Ja kod kuće sam, pomalo dokon, a ćerkin bicikl stoji, tu ispred. Vozio sam tog dana u brda sve do čuvenog "Graba", vratio se kući, a zatim sam još jednom, istog dana ponovio ovu turu! Sutradan sam se pohvalio užičkom "profesoru biciklizma" Zoranu Ćikanoviću, sa kojim sam bio na svojim prvim ozbiljnijim i zahtevnijim vožnjama. Shvatio sam - ovo je stvar za mene. Prešao sam 3.000 kilometara vozeći ćerkin bicikl.

Posle mesec i po, kupio sam svog "polara", vozim ga sve do danas, tačno 8 godina i 34 dana - govori Zoran Lazić, potvrđujući da je "srce u jahača" ono što se računa.

NAJVIŠE "PREGAZIO" 2019.

OD juna 2012. godine do danas, Zoran Lazić je na svom biciklu najviše kilometara "pregazio" 2019. godine - čak 18.419. Da bi bilo jasnije: samo u julu te godine prešao je čak 2.185 km, to znači da je dnevni prosek 70,5 kilometara, kao kada bi neko svakog dana vozio od Užica do Kosjerića, ali ne magistralom, već težim i daljim putem, preko Crnokose. I tako svakog dana.

Najslabija godina, uslovno rečeno, bila je 2017. sa "svega" 5.423 pređena kilometra.

Bicikl je, po njegovim rečima, izvor slobode i zadovoljstva, a sačuvao mu je zdravlje.

- Pre nego što sam počeo da vozim, počele su zdravstvene tegobe. Hoće to sa godinama: ne valja šećer, trigliceridi, holesterol... Od tog trenutka, bicikl reguliše nivo šećera, ponekad je lek bolji od onog iz apoteke nadohvat ruke, samo ga treba prepoznati. Imao sam pre prve vožnje 110 kilograma, a posle svega četiri i po meseca, kilograme sam smanjio na daleko zdravijih 86...

Ove Zoranove reči o zdravlju i radosti koju krstarenje drumovima donosi, prate osmesi supruge Ljilje, ćerke Marije i sina Vladimira. Obišao je na svom dvotočkašu Zoran Lazić daleke predele, ali u užičkom kraju, tu svaki metar puta napamet zna. Urezale su se u pamćenju lepote zapadne Srbije i ljudi koje usput sreće. Svakodnevno, najjači rekreativni biciklista zapadne Srbije "gazi" duž stare "ćirine" trase u klisuri Đetinje, zatvara staparski krug zapadno od grada, juri uzbrdo ka Volujcu i Kadinjači, penje se na magičnu Jelovu goru, "ispravlja" magistralu prema Kremnima i Mokroj Gori, ka Tari, a ponekad "okrene pedalu" prema Požegi i Arilju... Bitno je, kaže, da se na kraju uvek vrati kući.

- Ja sam pedantan, vodim evidenciju o svojim vožnjama, ne bih da divni sati odu u zaborav. Puno toga pamtim kroz biciklističke detalje i brojeve: za ovih 100.000 kilometara promenio sam svega 16 guma, šest lanaca, tri srednja pogona... - kaže Zoran, ne sluteći šta se tu, ispred čuvenog kafea "Lazić" sprema - poklon, novi "polar", dar njegove dece i poznatog specijalizovanog lanca prodavnica za bicikle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!