Ђукановић:После избора сви имају разлога за задовољство

ПОДГОРИЦА: Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да је присуство посматрачке мисије Европске мреже организације за мониторинг избора (ЕНЕМО) било изузетно важно за демократски карактер изборног процеса у Црној Гори.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Ђукановић је у разговору са шефом те мисије Ђанлуком Пасарелијем у Подгорици рекао да на крају тог процеса, сви имају разлога за задовољство, јер је, како је казао, Црна Гора показала да има демократски капацитет, упркос најавама могућих компликација, и солидан демократски темељ који је у стању да одговори потреби транзиције власти.

Све то је, истакао је Ђукановић, добра потврда да протеклих 30 година нисмо изгубили и да "без обзира на критичке опсервације и предрасуде према Балкану са одређених адреса, на овим просторима ипак имамо значајан број пракси које потврђују капацитет за европски стандард и чланство у ЕУ и да демократија и култура у континуитету расту у Црној Гори".

Поручио је да да ће Црна Гора, након пажљиво прочитаног Извештаја ЕНЕМО, као и до сада, радити на отклањању слабости и унапређењу изборног система, саопштено је из Кабинета Ђукановића.

Пасарели је истакао да је сведочио историјском тренутку, не због резултата избора, већ због односа и одлуке Ђукановића, на које, како је казао, може бити поносан јер представљају корак унапред ка демократском сазревању.

Пасарели је уз најаву да ће сва запажања о изборним и постизборним иступањима учесника процеса презентовати у коначном Извештају, оценио да је ово прекретница за Црну Гору и да је важно указати на одређена упозорења у контексту будуће политике и европског пута Црне Горе, пренео је портал РТЦГ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести