Najnovije vesti
Vesti Politika
"LAŽNA BALERINA I ROB SVOJE GRAMZIVOSTI" Ministar Vladan Vukosavljević u hit saopštenju isprozivao Aju Jung, nazvao je TRAGIKOMIČNIM LABUDOM SLEPLJENIH KRILA

"LAŽNA BALERINA I ROB SVOJE GRAMZIVOSTI" Ministar Vladan Vukosavljević u hit saopštenju isprozivao Aju Jung, nazvao je TRAGIKOMIČNIM LABUDOM SLEPLJENIH KRILA

Strasti na relaciji ministar kulture i javnog informisanja Vladan Vukosavljević - direktorka Beogradskog festivala igre "BFI" Aja Jung se ne stišavaju. Nakon što je Jung izjavila "da će ministra pamtiti samo po tome što je ugradio frižider u službeni auto", Vukosavljević joj je zvanično odgovorio.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vukosavljevic jung RAS Aleksandar Dimitrijevic, Snezana Krsric Foto: Aleksandar Dimitrijević, Snežana Krstić / RAS Srbija
vukosavljevic jung RAS Aleksandar Dimitrijevic, Snezana Krsric

U saopštenju, poslatom iz Ministarstva kulture, i sa naslovom "Crno srce gnevne krtolice", ministar kulture je prvo naveo da je bio prinuđen da odgovori "lažnoj balerini" na sve "laži i besmislice".

U njemu se dotakao i njene izjave da je potomak pet generacija Beograđana, sugerisao da bi joj trebala stručna (psihološka) pomoć, da je promenila ime iz Andrijana Krtolica u Aja Jung, i još štošta.

- Teško mi je da procenim o kakvoj se kod nje psihološkoj opsednutosti mojom malenkošću radi, ali verujem da postoje stručnjaci koji s tim u vezi mogu donekle da joj pomognu. Siguran sam da ničim nisam doprineo da u njoj pobuđujem česte javne ispade koji zbog lavine konfabulacija, bestidnih laži, prizemnih uvreda i jeftinih kleveta ostavljaju prostor za sumnju i bojazan da se možda radi i o nekoj vrsti psihičkog posustajanja. Nadam se da to ipak nije u pitanju i da je nesrećna Aja Jung ipak i dalje samo rob svoje gramzivosti i bolesnih finansijskih ambicija - kazao je Vukosavljević.

Ministar napominje u pismu da ga Jung godinama, još iz vremena kada je obavljao dužnost gradskog sekretara za kulturu,"proganja zahtevima" da joj, "mimo pravila konkursa i mimo reda i zakona, unapred obeća ili obezbedi "na uštrb drugih, neverovatne iznose za njen privatni menadžerski poduhvat, međunarodni festival savremenog plesa".

- Kada je počela da shvata da sa mnom ne može biti nikakvih nezakonitih dogovora s tim u vezi, počela je sa svojim žalosnim poslom klevetanja i sipanja besmislica na moj račun. I do danas nije prestala. Ako je ni tradicija navodnih pet generacija života u Beogradu nije naučila građanskoj pristojnosti i uzdržavanju od laganja i klevetanja, onda se postavlja pitanje da li je naša prestonica vremenom izgubila svoja blagotvorna vaspitna dejstva ili prosto Jungova nema kapacitet da ih usvoji - rekao je on.

Do novca dolazi na različite načine

On takođe ističe da Jung na različite načine dobija novac od ministarstava kulture i turizma, Skupštine grada Beograda, Pokrajinske vlade, grada Novog Sada i drugih budžetskih izvora i javnih preduzeća. Navodi i da "pritiska ustanove kulture i kongresne centre da joj besplatno ili po privilegovanim cenama ustupaju svoje prostore za festivalske nastupe" i da se "u svim tim rabotama često poziva na, uglavnom izmišljenu ili preuveličanu podršku visokih državnih funkcionera".

Vladan Vukosavljević
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Vladan Vukosavljević

- Ako tome dodamo da od mnogih međunarodnih kulturnih centara u Beogradu takođe dobija izdašnu finansijsku podršku za gostovanja plesnih trupa iz njihovih zemalja, čime oni afirmišu kulturu svojih država, što i jeste jedan od bitnih ciljeva njihovih misija u Srbiji i sasvim je razumljiv, onda polako počinje svima da biva jasno kako i koliko novca godišnje zarađuje Aja Jung od građana ove zemlje i koliko drugih kulturnih poslenika ne dobija finansijsku pomoć zahvaljujući njenim dovijanjima i postupcima različitih stepena moralne prihvatljivosti, da se zaustavim na tome - naveo je Vukosavljević, uz opasku da je Jung samo od Ministarstva kulture i informisanja u poslednjih pet godina dobila je oko pola miliona evra i da je na taj iznos "gledala je sa prezirom".

"Dosije Jung"

Ministar je, kako se dalje navodi u saopštenuu pozvao Aju Jung da "obavesti javnost koliki godišnji profit ostvaruje, i da li su i koliko u pravu oni koji tvrde da se radi o astronomskim iznosima za naše uslove".

Aja Jung
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Aja Jung

- Takođe, moraće da objasni kako je bez javne nabavke od Muzeja savremene umetnosti dobila milione za dovođenje jedne strane trupe na otvaranje muzeja i od koga je još, pošto od Ministarstva kulture i informisanja svakako nije, osim od svog koloritnog drugara Nakarade, tadašnjeg v.d. direktora, za tu rabotu imala podršku. Dosije Jung biće zanimljivo štivo mnogim istraživačima naših parakulturnih fenomena. Možda i još ponekome, ostaje da se vidi - poručio je Vukosavljević.

Pročitajte još

Ministar je u pismu istakao i to da je direktorka BFI zakonski promenila ime, navodeći da joj "takav dopušteni luping ipak ne daje za pravo da od drugih očekuje da se zbog njene finansijske pohlepe sutra postide svog imena i požele da iskoriste zakonsku mogućnost i promene ga".

- I za sami kraj, fijasko još jedne laži neostvarenog tragikomičnog labuda slepljenih krila. U službenom autu koji koristim, nema niti je bilo ičega što se, čak i u mašti može nazvati frižiderom - zaključio je Vukosavljević.