Ivan Ivanović: Jovana i Srđan postali žrtve sistema koji su sami promovisali 1Foto: TV Prva

Da li su Jovana Joksimović i Srđan Predojević dali ili dobili otkaz, različiti su odgovori, u od toga koga pitate – njih ili TV Prvu.

Obe strane se oglašavaju objavama na društvenim mrežama, a za popularni voditeljski dvojac jutarnjeg programa njihove kolege, novinari, nemaju puno lepih reči pa ni razumevanja.

Sagovornici Danasa navode da su upravo Jovana i Srđan promovisali vrednosti nakaradnog društveno-političkog sistema u kome živimo, te da su i sami postali njegove žrtve, dok za kolege koje su prolazile kroz različite golgote nikada nisu imali razumevanja.

Njihov nekadašnji kolega sa Prve Ivan Ivanović kaže za Danas da veruje da je došlo do neslaganja sa menadžmentom po pitanju programske politike „jer Jovana i Srđan nikada nisu bili kooperativni, a ni menadžment Prve nije baš „sa olimpijskih igara““.

Prema njegovim rečima, treba uzeti u obzir njihovu „neprijatnu prirodu“ tokom izvršavanja radnih obaveza.

– Jovana i Srđan su vrlo sujetni ljudi i neprijatni prema svojim saradnicima. Siguran sam da se svemu ovome najviše raduju šminkeri, snimatelji, tonci… i ostali koji rade na Prvoj jer više neće biti izliva besa, dranja i sličnih scena koje su doživljavali. Situacija u medijima jeste loša ali su Srđan i Jovana značajno doprineli tome da ona bude takva i da se jačaju neke vrednosti koje ne bi trebalo da jačaju, kada je novinarstvo u pitanju – smatra Ivanović.

Prema njegovim rečima, oni su postali žrtve upravo tog sistema koji su razvijali i promovisali.

– Ne bi trebalo da kukaju jer to što se desilo njima dešava se godinama mnogim novinarima u brojnim medijskim kućama. Sad bar mogu da vide kako je drugima. Da eventualno probaju da se presaberu, resetuju svoju karijeru, nastave dalje i da u sledećem pokušaju možda budu pametniji i pošteniji – kaže Ivanović.

On se osvrnuo i na pismo Jovane Joksimović objavljeno na Instagramu u kojem je navela da je „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ njihova autorska emisija, te da su se zbog toga protivili da je jednom nedeljno vodi Filip Čukanović.

Upravo je on navodno bio kamen spoticanja, odnosno povod za razlaz voditeljskog dvojca i TV Prva.

Menadžment je navodno hteo da Čukanović vodi Jutarnji program petkom, što su oni odbili.

– Svi jutarnji programi su manje više isti. Voditelji sede sa bezbroj gostiju, trućaju i listaju štampu. Nema govora o tome da je „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ autorska emisija. U svetu to postoji decenijama, a kod nas je prvi počeo da radi pokojni Bane Vukašinović u drugoj polovini 80-ih. U Jovaninom i Srđanovom radu je najviše nedostajalo objektivnosti, poštenja prema profesiji i podrške kolegama koje su prolazile kroz brojne probleme. U najmanju ruku je nelogično da se oni pozivaju na poštenje, pravdu i istinu, i sve one pojmove koje su uspešno zaobilazili godinama – zaključuje Ivanović.

Obezbeđenje Prve je prekjuče sprečilo Srđana Predojevića da uđe u zgradu televizije i vodi program.

Potom je Prva, putem Instagrama, saopštila da „Jovana i Srđan nisu ispoštovali svoje radne obaveze“.

Nekoliko sati kasnije oglasila se Jovana pismom na društvenim mrežama u kojem negira da nisu ispunjavali radne obaveze, navodeći da su radili i više od ugovorenog posebno u vreme korone.

Međutim, naš izvor iz TV Prva navodi da je Jovana Joksimović dala usmeni otkaz televiziji i tražila otpremninu, te da joj otkaz nije dat.

Takođe dodaje da joj je neto plata bila 10.000 evra a da je radila tri dana nedeljno „navodno zbog korone“, često kasnila i sukobljavala se sa saradnicima.

Rečenica o kojoj se najviše polemisalo u Jovaninom otvorenom pismu je da „problem novinarstva odavno nije u slobodi, nego u ceni“.

Da njen rad nije dovoljno cenjen, kao i da ne postoje udruženja ili sindikati koji bi zaštitili novinare.

Novinarka Tamara Skroza kaže za Danas da ne bi ulazila u razloge odlaska Jovane i Srđana, „pošto ima utisak da su tu intervenisale i neke političke strukture nedokučive nama, običnim medijskim smrtnicima“.

– Nisam zabrinuta ni za njih dvoje: oni to čime se bave rade vrhunski i sigurno će uskoro biti udomljeni. Sigurno je da neće biti u situaciji u kojoj su neke naše kolege, da nemaju ni žutu banku u džepu, ni bilo kakvu sigurnost. Međutim, pismo Jovane Joksimović me kao novinarku vređa – njena karijera daje joj pravo da kaže mnogo toga, ali ne i da komentariše slobodu medija i indirektno diskvalifikuje nas koji nismo ni izbliza toliko „skupi“ kao ona, nas koji smo zbog te situacije osiromašeni, bolesni, umorni i potrošeni – ističe Skroza.

Ona dodaje da je Jovana ćutala sve ove godine, da nikada nije reč rekla o sistemskom ugnjetavanju medija, o napadima na svoje kolege, o političkim i svim drugim pritiscima, „pa mi se čini da je neukusno da se time bavi sada kada je u zavadi sa svojim bivšim poslodavcem“.

Jovana i Srđan juče nisu odgovarali na naše pozive i poruke, te nismo bili u prilici da čujemo njihovu stranu priče.

Bodrožić: Nadam se da će izvući pouku

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da su Jovana Joksimović i Srđan Predojević trebali da napuste tu televiziju nakon što su krajem 2018. godine, pod krajnje sumnjivim okolnostima, dobili nove vlasnike. Ovako su, dodaje, dočekali da ih ti naprednjački vlasnici otpuste i da ih potom tabloidi provlače kroz blato kao neradnike i umišljene zvezde. „Nadam se da će njih dvoje vrlo brzo naći novi angažman, a nadam se i da će iz svega izvući pouku i da ubuduće na nekoj drugoj televiziji neće u emisije zvati tzv. novinare iz tabloida i davati im legitimitet i prostor da zagađuju javni prostor i vređaju i kleveću ljude“, ističe Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari