ZAŽMURILI NA KRIMINALNI DOSIJE: MANS podneo krivične prijave za aferu oko izgradnje sekundarne kanalizacije u Podgorici

V. KADIĆ

24. 09. 2020. u 14:23

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je krivičnu prijavu protiv Ivana Vukovića, gradonačelnika Podgorice, Filipa Makrida, izvršnog direktora "Vodovoda i kanalizacije" u Glavnom greadu, i Ivice Toškovića, vlasnika kompanije "Toškovići", zbog njihovog učešća u aferi oko izgradnje sekundarne kanalizacije u Podgorici, koju je MANS nedavno otkrio.

ЗАЖМУРИЛИ НА КРИМИНАЛНИ ДОСИЈЕ: МАНС поднео кривичне пријаве за аферу око изградње секундарне канализације у Подгорици

Foto MANS

Vuković i Makrid se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, nesavestan rad u službi što je rezultiralo zaključivanjem ugovora sa kompanijom "Toškovići", čiji vlasnik je u tom momentu bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Ivica Tošković se u prijavi MANS-a sumnjiči za krivično delo prevare i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Osnov da protiv Toškovića podnese krivičnu prijavu je imao i sam gradonačelnik Vuković, ali zasada ne postoji potvrda da je to i učinio.

Foto MANS

MANS je minule sedmice obelodanio da su Vuković i Makrid učestvovali u dodeli ugovora o izgradnji prve faze sekundarne kanalizacije Toškovićevoj kompaniji, iako je to bilo suprotno pravilima KFW banke iz čijeg kredita se finansira ovaj projekat, ali i domaćem zakonodavstvu. Ugovor od 1,83 miliona evra zaključen je krajem marta ove godine, iako je presuda protiv Toškovića donesena u novembru prošle godine, a period između ta dva događaja bio je dovoljan za gradsko rukovodstvo da se upozna sa time kome daju milionski posao.

NEMCI OBAVEŠTENI

- PRESUDU KFW banci dostavio je upravo MANS na njen zahtev, kako bi se nadležni u toj finansijskoj instituciji upoznali sa svim relevantnim činjenicama. To nisu uradili ni Glavni grad, ni "Vodovod" iako su bili dužni da znaju da ni domaće zakonodavstvo, ali ni pravila KFW banke, ne dozvoljavaju zaključivanje ugovora sa pravosnažno osuđenim licima - navode u MANS-u.

MANS od tužioca traži da ispita sve veze Vukovića i Makrida sa Toškovićem kako bi se dobila što preciznija slika o motivima gradskih funkcionera da, uprkos jasnim pravilima kreditora, dodele posao kompaniji "Tošković". S druge strane, Ivica Tošković je u okviru svoje ponude dostavio izjavu kojom garantuje da nije pravosnažno osuđivan čime je, kako se sumnja, počinio krivično delo prevare i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Postoji osnovana sumnja da je upravo ta izjava bila izgovor za zaključenje spornog posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri