Izdavači iznenađeni najavom festivala knjige na Kalemegdanu 1Foto: Beta/Emil Vaš

Umesto tradicionalnog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, beogradske vlasti odobriće održavanje festivala knjige tokom oktobra, najverovatnije na Kalemegdanu.

To je danas gostujući na Studiju B najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Iako je Vesić rekao da je to predlog izdavača. Izdavači koji su iz epidemioloških i ekonomskih razloga proteklih nedelja bili protiv održavanja 65. Beogradskog sajam knjiga u najavljenom terminu od 25. oktobra do 1. novembra, kažu da su iznenađeni ovim obrtom, jer su predstavnici Grada do sada bili vrlo uzdržani prema njihovom predlogu o održavanju alternativne manifestacije na nekom od otvorenih beogradskih prostora, pogotovo što je Sajam knjiga zvanično samo odložen do decembra.

Sredinom ove nedelje predsednik Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić odlučili su da se ovogodišnji Sajam knjiga odloži za decembar, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile.

Zbog toga je većina izdavača pripremila alternativno obeležavanje tradicionalnog oktobarskog meseca praznik knjige u svojim knjižarama i preko sajtova.

– Sajam knjiga odložen je zbog epidemiološke situacije, jer bi organizacija bila teška zbog zatvorenog prostora u kojem se održava, a uspešna manifestacija mora da okupi veliki broj ljudi, uz organizovane dolaske škola, Izdavači su predložili dve lokacije: Knez Mihailovu i Kalemegdan. Smatram da je bolji izbor Kalemegdan jer ima više prostora. Kao Grad, izaći ćemo im u susret i odobriti održavanje festivala knjige. Predložićemo da se on održi na Kalemegdanu i da štandovi budu izloženi desetak dana ili dve nedelje, a možda i dva vikenda, kako izdavači budu hteli – najavio je Vesić, koji je juče planirao da o tome razgovara i sa gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari