Ana Franić Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

Glumica Ana Franić se posle sedam godina provedenih u Splitu vratila u Srbiju - pozorištu sa obnovljenom predstavom "Tre sorele" u Zvezdara teatru u kojoj su joj partnerke Nataša Ninković i Sloboda Mićalović, a na veliko platno i male ekrane dvema potpuno različitim ulogama u kriminalističkoj seriji "Močvara" Olega Novkovića i Milene Marković i Bajićevoj istorijskoj sagi "Ime naroda".

– Poziv da igram u filmu Draka Bajića za mene je bio značajan. Sedam godina sam živela u Splitu i kada me je Darko pozvao, već sam imala spakovane kofere. On to nije znao. Sa ovim filmom za mene je to zapravo bio pravi povratak u svoju zemlju – u svoj grad i svojoj profesiji, rekla je danas u Leskovcu glumica Ana Franić povodom uloge u ostvarenju „Ime naroda“ kojim je sinoć počeo Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE).

Ana Franić kao Anka Miletić u filmu „Ime naroda“, Foto: Promo

Glumica, koja je široj publici poznata po ulogama u serijama „M(j)ešoviti brak“ i „Ulica lipa“, posle 12 godina ponovo je zaigrala u filmu zahvaljujući Darku Bajiću sa kojim je prethodno sarađivala na ostvarenju „Na lepom plavom Dunavu“ 2008. godine.

– Vratila sam se svom poslu i to sa rediteljem koga smatram svojim prijateljem. Kada me je Darko pozvao, nisam ni pitala o čemu se radi. Rekla sam: Pošalji scenario, radićemo film – rekla je Ana Franić na konferenciji za novinare.

Dok u „Močvari“ tumači ženu niskog morala koja je u sprezi sa policajcima i političarima, u Bajićevom ostvarenju igra Anku Miletić, suprugu Svetozara Miletića, uglednog advokata, nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada i jednog od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

– Anka Miletić je žena iz senke, i po minutaži i po značaju u životima ostalih likova. Ona je stub kuće. Borba Svetozara Miletića i njihove ćerke Milice Miletić sigurno ne bi bila izvodljiva da u njoj nisu imali ono što ona jeste – stožer koji ih okuplja – istakla je Ana Franić.

Milica Miletić, kasnije supruga Jaše Tomića, bila je poslanica u Skupštini i zalagala se za emancipaciju žena, a Franić smatra da su na nju najviše uticali zapravo njeni roditelji.

– Anka i Svetozar su sahranili četvoro dece. Kada u takvim okolnostima ostanete zajedno i kada vas ne razdvoji, to postaje specifična veza za ceo život. To je suštinska ljubav – rekla je Franić.

Ona je primetila da ostvarenje „Ime naroda“, koje je na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić dobilo nagradu publike, nije samo istorijski film, nego ujedno priča o ljubavi na više nivoa.

– Ključ vezivanja publike za ovaj film je u tome što su Darko Bajić i Kosta Peševski uspeli da, od nečega što je u startu pretendovalo da bude samo istorijska saga, naprave pravi ljubavni film koji ne tretira ljubav samo u muško-ženskom odnosu, nego oslikava i ljubav čoveka prema svojoj domovini na najlepši način, kao i ljubav porodice. Mislim da je to publika prepoznala, jer se film izdigao iznad nečega što je samo politički ili istorijski kontekst – rekla je Ana Franić.

Poznata glumica je i u žiriju leskovačkog festivala, zajedno sa rediteljkama Majom Miloš i Teonom Strugar Mitevskom.

– Zadovoljstvo mi je što sam u žiriju sa dvema divnim damama, rediteljkama čiji rad veoma cenim i da sam u prilici da gledam filmove. Imam malu decu i godinama unazad teško stižem da pogledam sve što želim. Sada po zadatku sam dobila vreme za sebe i priliku da za kratko vreme pogledam sve filmove – kazala je Ana Franić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar