EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Pad podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je prirodan i očekivan, nakon prelaska sa vlasti u opoziciju, ocenila je izvršna direktorka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić.

Ona je povodom novog istraživanja te NVO, koje je pokazalo da podrška građana DPS-u opada, a njihovi glasovi se prelivaju pobedničkim listama, kazala da to nije retkost ni u drugim državama, jer prosto deo glasača se opredeljuje za vladajuće strukture bez obzira na konkretnu politiku te partije.

– U Crnoj Gori je slučaj da je tokom duge vladavine iste strukture došlo do čvrstih veza između sistema i političke partije na vlasti, pa samim gubitkom pozicije vlasti podrška se osipa. Cena neuspeha neke politike jeste pad podrške. Moramo uzeti u obzir, da je pad postepen i kontinuiran o čemu svedoče i naša prethodna istraživanja – rekla je Bešić.

Kako je saopšteno iz CEDEM-a, istraživanje je sprovedeno standardnom metodologijom na uzorku od 1.035 ispitanika od 11. do 19. septembra.

Na pitanje koju bi listu podržali kada bi se ponovo održali izbori, sa istim političkim akterima, 34,8 odsto ispitanika je kazalo da bi podržalo koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, a 29,2 odsto koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“.

Koaliciju „Mir je naša nacija“ podržalo bi 14,1 odsto ispitanika, „Crno na bijelo“ 8,3 odsto, Socijaldemokrate (SD) bi dobile 4,8 odsto podrške, Bošnjačka stranka (BS) 3,8 odsto, a Socijaldemokratska partija (SDP) dva odsto. Albansku listu Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj podržalo bi 1,9 odsto ispitanika, listu Jednoglasno 0,9 odsto, a Hrvatsku reformsku stranku 0,1 odsto. Kada je u pitanju rejting političkih partija, na izlaznost od 69 odsto, DPS ima 30,5 odsto podrške, Demokratski front 20,8 odsto, Demokrate 14,5 odsto, URA 9,2 odsto, Socijalistička narodna partija 6,6 odsto, a SD 5,1 odsto. BS bi podržalo 3,8 odsto ispitanika, SDP 2,3 odsto, Demos 2,1 odsto, Pravu Crnu Goru 1,8 odsto, Albansku alternativu 1,7 odsto, Demokratsku uniju Albanaca 0,7 odsto, Forcu 0,4 odsto, Ujedinjenu Crnu Goru 0,3 odsto, a Demokratski savez u Crnoj Gori 0,1 odsto.

Prema istraživanju CEDEM-a od 13. avgusta, Demokratska partija socijalista imala je rejting od 35,3 odsto, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 24,7, “Mir je naša nacija” 16,5, “Crno na bijelo” 6,6, SD 5,3, BS 4,8, SDP 4,2 odsto, Albanska lista Genci Nimanegu – Nik Đeljošaj 1,9 odsto, albanska koalicija “Jednoglasno” 0,4 odsto i Hrvatska reformska snaga 0,3 odsto.

Građani državni suverenitet ne dovode u pitanje

Prema istraživanju, više od 60 odsto građana očekuje da Crna Gora nakon izbora ostane nezavisna i na evroatlantskom putu, dok više od 80 odsto ne dovodi u pitanje nezavisnost države.

Bešić podseća da polemike ideološki različitih političkih aktera, uoči i neposredno nakon izbora, su pitanje promjene vlasti praktično svele na pitanje državnog statusa.

– Ovaj podatak nam ipak govori da građani državni suverenitet ne dovode u pitanje, te da su očekivanja velike većine da Crna Gora ostane nezavisna država, uz razlike o njenom spoljnopolitičom kursu, gdje opet velika većina očekuje ostanak na evroatlantskom putu – kazala je Bešić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here