Rat Jermenije i Azerbejdžana, brojanje tuđih žrtava

Opšte ratno stanje proglašeno u Jermeniji i regionu Nagorno-Karabah nakon eskalacije sukoba duž linije razdvajanja. I Parlament Azerbejdžana odobrio uvođenje ratnog stanja. Nagorno-Karabah saopštio da je poginulo 16 vojnika, a da je stotinu povređeno.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su jermenske snage jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja.

"Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije", rekao je Alijev, prenosi Sputnjik i dodao da Baku neće ostati nem na delovanje Jermenije.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom, a portparol ministarstva odbrane Jermenije navodi da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija Tas.

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio četiri helikoptera, 15 bespilotnih letelica i deset tenkova i borbenih vozila, javlja RIA Novosti.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan je poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje. I u Jermeniji premijer Nikol Pašinjan proglasio je ratno stanje i opštu mobilizaciju. 

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

Turska je saopštila da Jermenija mora odmah da prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će "region baciti u vatru", usred sukoba između dva suseda u otcepljenom Nagorno-Karabahu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u razgovoru sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom da je Moskva spremna da posreduje u cilju stabilizacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Tenzije oko Nagorno-Karabaha su još tokom leta podizane i javnost Azerbejdžana i Jermenije pripremana je da mora doći do rata za tu oblast, objašnjava za RTS bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić. Prema njegovim rečima, najnovija eskalacija sukoba može zahvatiti ceo region i može doći do frontalnih sukoba Jermenije i Azerbejdžana uz nesumnjiv uticaj spoljnih faktora.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво