Дебељачки: Млад тим и нова енергија за бољи живот Србобранаца

СРБОБРАН: Млади председник општине Србобран Радивој Дебељачки каже за „Дневник” да су нови челници локалне самоуправе млад тим, који ће новом енергијом допринети да живот Србобранцима буде бољи.
radivoj debeljacki
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Лакше је прихватити нову функцију када сте већ упознати са стварима, а пре функције председника био сам члана Општинског већа за међународну и регионалну сарању и локални економски развој и претходне четири године сам био уз председника општине, те ми овај посао није стран, каже Дебељачки, који је сада у 30. години, нови најмлађи председник општине у Војводини.

Он каже да је цео тим млад и да је заменица председника општине и млађа од њега, као и помоћница председника из СВМ-а, начелница одељења, шеф финансија...

Нека нова млада енергија предводи Србобран и велика је ствар што су наша странка и председник државе дозволили младима да добију шансу, каже Дебељачки.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Фирма која ће упослити сто радника

У  Србобрану послује компанија која ће до краја наредне године упослити више од 100 радника, најављује председник општине Србобран Радивој Дебељачки.

Немачка фирма „Алутек” производи алуминијумске делове у аутомобилској индустрији, али и за друге гране производње.

Та фирма је већ закупила парцелу у близини ауто-пута у Индустријској зони и постојећи магацин, који су претворили у производни погон. Већ су почели да запошљавају, а план је да до краја године запосле 25 радника, каже Дебељачки.

Њима је, како додаје, приоритет мала привреда, али, наравно да очекују већег инвеститора да би се што више људи упослило.

У много смо бољој ситуацији него ранијих година јер људи из наше средине раде у великим фирмама у Новом Саду, па је то подстакло и малу привреду на територији наше општине, поручује Дебељачки.

Једна јапанска фирма планира производњу у Србобрану, отвара производни погон на месту старог стакленика и има у плану запошљавање радника.

Машине су већ стигле, запослено је пет-шест радника, а већ ове и идуће године биће упослено много више, напомиње Дебељачки.


Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Како додаје, имали су историјски резултат на изборима, који је подстрек, али и озбиљна одговорност, јер имају велику подршку грађана, и то се мора оправдати.


Локална самоуправа залаже се за чисту Кривају

Председник општине Србобран Радивој Дебељачки каже да су упознати с проблемом реке Криваје и загађивањем и да желе да трајно заштите своје водотоке.

Имали смо озбиљне разговоре с компанијом „Реахем” и направили смо искорак у правцу потенцијалног решења, у овом случају канала. Недопустиво је пуштање било какве отпадне воде у наше водотоке, и на то ћемо се и фокусирати – да немамо ниједног загађивача на нашој територији. Они су инвестирали у пречистач отпадних вода, који се налази иза некадашње „Еланове” фабрике воћа и поврћа и добили су службеност пролаза кроз парцелу општине у најбржем могућем року, каже Дебељачки.

Како каже, реаговали су и у случају „Екстра фарм”.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Заједно с нашим грађанима се боримо за водотокове, поручује Дебељачки.

На месту где су Канал ДТД и Криваја најближи, према Врбасу, урађена је комплетна експропријација земљишта, те пројекат, који би у наредном периоду, у сарадњи с ЈВП „Воде Војводине” требало да буде реализован.

Омогућићемо упумпавање воде из Канала у Кривају и на тај начин би трајно био решен проблем Криваје, водотока који лети у Србобрану пресуши, каже Дебељачки.


Србобран никад није имао апсолутну већину у Скупштини, ниједна странка није имала оволику подршку. Излазност је била 60 одсто.

Он наводи као највеће дугорочне, деценијске проблеме општине – водоводну мрежу, којој је неопходна реконструкција, вели наш саговорник.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У насељеном месту Надаљ је реконструисана комплетна водоводна мрежа, од водоводних вентила, шахтова, до замене дотрајалих цеви новим.  Фабрика воде је постојала, тако да Надаљ сада има од фабрике до домаћинстава чисту воду и све што је локална самоуправа требало да уради је урађено, истиче Дебељачки.

У Турији је започет пројекат изградње фабрике воде, односно повезни цевовод између изворишта и фабрике воде, за коју је урађена сва неопходна пројектно-техничка документација, тврди Дебељачки, те идуће године очекују да, уз помоћ виших нивоа власти, реализују пројекат вредан 68,4 милиона динара с ПДВ-ом.

Да би се завршила комплетна мрежа, потребно је много улагања, али је већ направљено идејно решење за реконструкцију водоводне мреже и изградњу фабрике воде у Србобрану. Спреман је и пројекат за канализацију у Србобрану, вредан 603 милиона динара, који би се радио у фазама и чиме би био решен дугогодишњи проблем.

Настављамо да исходујемо дозволе за реконструкцију водоводне мреже и фабрику воде. Очекујемо помоћ Покрајине или Републике, али ћемо на све могуће начине покушати то да решимо, најбитније је да имамо пројекте с којима ћемо аплицирати, каже председник општине.


Хотел још чека купца

Хотел „Елан”, који се налази на самом уласку у Србобран и који пропада из године у годину, данас је у власништву Општине, која је рада да га прода.

Ми смо спремни да продамо хотел, који је у лошем стању, али је конструкција сасвим у реду, каже председник општине Србобран Радивој Дебељачки.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Како додаје, било да то опет буде хотел, али и дом за стара лица, па и стамбена зграда, они су хотел понудили на продају и имају неколико интересената.

Цена је 300.000 евра и купац се и даље чека, навео је Дебељачки.


У току је припрема ребаланса буџета, који износи око 500-600 милиона динара без помоћи виших нивоа власти.

Нафтна рента је била на нивоу нижем од предвиђеног, од чега ми приходујемо, а од закупа државне земље више немамо приходе јер је све враћено пољопривредницима реституцијом, тако да нам је за веће пројекте неопходна помоћ државе, истиче Дебељачки.

Он додаје да је то грађанима и враћено кроз многа улагања, као што су услуге Дома здравља, по чему су међу најбољима у Србији.

Ове године смо предвидели 25 милиона динара за функционисање Дома здравља, који је на примарном нивоу здравствене заштите, али се ми трудимо да имамо услуге које не спадају у примарну заштиту, те наш дом има зубаре, офталмологе, али плаћамо и специјализацију четири лекара, који ће после радити код нас, што је врло ретко за мале општине, набраја Дебељачки.

Србобран из општинског буџета издваја новац за бесплатан градски превоз, који саобраћа између свих насељених места општине.

Србобран има око 1.400 пољопривредних газдинстава и 26.000 хектара обрадиве површине, односно 91,47 одсто целе територије.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Нашим пољопривредницима је омогућено да имају бескаматне кредите те је локална самоуправа покривала део камате, односно део трошкова обраде кредита. На тај начин су они враћали само основицу, и та услуга се доста користила у претходној години, каже Дебељачки.

Уређење насељених места је такође на листи приоритета, како у претходном периоду, тако и у плану, те је реконструисано неколико дечјих игралишта. Кад је реч о великим пројектима, у плану је уређење Трга слободе, те Дома културе, што су такође капитални пројекти.

Недавно је реновиран и „жути бунар”, место на којем се Србобранци радо окупљају, и препознали смо та места, па једно по једно сређујемо. Као и прилазе вртићима и тротоаре, што је такође један од приоритета, и то настављамо и у наредној години, рекао је председник општине Србобран.

Ове године је, како додаје, доста уложено у реконструкцију тротоара, који су у лошем стању у многим улицама у Србобрану, Турији и Надаљу, јер се деценијама о томе није водило рачуна, а наредне године планирају да уложе још више. 

У плану је реконструкција свих улица на територији општине Србобран и направљен је план приватно-јавног партнерства, чиме ће 70 одсто улица на територији општине бити реконструисано, и решени и проблеми с атмосферским водама, наводи Дебељачки.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести