"Molimo vas, očitajte svoju kartu" moglo bi da ode u zaborav ukoliko bi se prihvatila inicijativa Ne davimo Beograd koji je pozvao da se odustane od daljeg korišćenja sistema Bus plus. Doduše, još smo daleko od ovog ako se u obzir uzmu svi dosadašnji pokušaji ove građanske inicijative koja nije na istim talasnim dužinama sa Gradom.

Ne davimo Beograd pozvali su gradsku vlast da, nakon što je firmi "Apex Solution Technology" (Apeks) istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza Bus plus, "odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada".

U saopštenju Ne davimo Beograd navodi da je uvođenjem Bus plusa kao posrednika između korisnika javnog prevoza i Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd (GSP), "naneta šteta i gradu Beogradu i javnom preduzeću i građanima na čiju korist ovaj sistem treba da radi", prenosi N1.

- Procenat od naplate karata u iznosu od 8,53 odsto doneo je ogromnu zaradu firmi Apeks, a da nije doneo nikakav kvalitet javnom prevozu, niti veću naplatu, već su čak i komunalna policija i druge gradske službe morale biti angažovane kako bi se nivo naplate održavao visokim, što znači da je grad na dodatnom gubitku - navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz Ne davimo Beograd "u osmogodišnjem poslu privatna firma Apex Solutions Technology d.o.o, uz prvobitno uloženih 12 miliona evra za opremu, bez ikakvog rizika, zaradila više desetina miliona evra i ostvarila ekstra profit, a na štetu građana koji su snosili najveći rizik ovog poslovanja".

- Sav ovaj novac mogao je biti uložen u GSP što bi pomoglo da zaustavi njegovo potpuno rasulo kojeg smo danas svesni", navodi se u saopštenju i dodaje da ukoliko se hitno ne reaguje "preti potpuni kolaps ovog javnog preduzeća".

Ne davimo Beograd ima i lan kako da se unapredi sistem javnog prevoza a on obuhvata "tri brze linije autobusa, tri brze linije tramvaja i tri linije BG voza" koje bi kako veruju omogućio da za veliku većinu sugrađana put od kuće do posla traje najviše 30 minuta.

  • Izvor:
  • Noizz.rs