Komentara: 7
Pregleda: 2614
Foto

Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodica

05.10.2020. u 13:41h
Izvor: Subotica.com
Oko 110 učenika iz socijalno ugroženih porodica, koji pohađaju osnovne škole "Sečenji Ištvan", "Matko Vuković", "Đuro Salaj", te "Hunjadi Janoš" u Čantaviru i "Vuk Karadžić" u Bajmoku, dobilo je danas udžbenike koji će im olakšati praćenje nastave i učenje, a njihovim roditeljima značajno rasteretiti kućni budžet.
Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodica

Počev od 2014. godine, otkako je OŠ "Matko Vuković" uključena u program podele besplatnih udžbenika za učenike iz romske zajednice, s ciljem da ova deca ne izađu prevremeno iz obrazovnog sistema, značajno se povećao broj đaka koji završavaju osmogodišnje školovanje, objasnila je direktorka Mirjana Stevanović.

- Ukoliko deca imaju knjige, poboljšavaju se uslovi rada i učenja, a to daje određene rezultate i mi te rezultate vidimo u našoj školi. Bili smo uključeni od početka i prošle godine nismo imali ispadanje iz sistema, dakle 100 odsto učenika je završilo školu. Takođe, sva naša deca uglavnom upišu i srednju školu. Desi se da troje-četvoro ne nastavi školovanje, ali većina koja završi osnovu školu ide dalje - objasnila je Stevanović.

Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodicaOsim đaka koji pohađaju OŠ "Matko Vuković", udžbenike su dobili učenici iz socijalno ugroženih porodica u još četiri osnove škole, dve gradske i dve prigradske, a sredstva za njihovu nabavku i ove godine su obezbeđena iz gradskog budžeta, rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

- U 2017. i 2018. godini obezbedili smo sredstva za tri osnovne škole, u 2019. za četiri, a ove godine za pet osnovnih škola. Kako smo povećavali broj škola, tako se i povećavao iznos u gradskom budžetu, pa je tako 2017. godine izdvojeno 160.000 dinara, 2018. i 2019. godine smo došli do cifre od 300.000 dinara, a ove godine 500.000 dinara. Zahvaljujem se i Edukativnom centru "Roma", koji svake godine uzme učešće u kupovini udžbenika i ove godine su pružili podršku u iznosu od 108.000 dinara, tako da je ukupna vrednost ove donacije 608.000 dinara - rekao je Đukanović.

Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodicaPo rečima Klaudije Kurine, koordinatorke za romska pitanja Grada Subotice, besplatni udžbenici predstavljaju vrlo značajnu pomoć porodicama, ali i važan korak ka poboljšanju uslova školovanja za decu iz romske zajednice.

- Porodicama i roditeljima je ovo jako velika pomoć i ono što očekujemo jeste da ova deca nastave da pohađaju školu i da dobro uče - rekla je Kurina.

Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodicaGrad će i u budućnosti nastaviti da sprovodi odgovornu politiku, istakla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, dodajući da lokalna samouprava radi na poboljšanju položaja i uslova školovanja za sve đake.

- Mnogo smo učinili na poboljšanju školovanja i uslova rada u školama, a to ćemo nastaviti i u narednim godinama. Na nama je da sprovedemo ono što nam je i cilj svake godine, a to je da učenici, ne samo iz romske zajednice, već sva deca imaju adekvatne uslove da se školuju - poručila je Stevanović.

Izvor: Subotica.com
Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice Dodela udžbenika za decu iz romske zajednice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2614
Povezane teme

Mirjana Stevanović

OŠ Matko Vuković

jasmina stevanović

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.