Info

Bezbednije učešće u saobraćaju u zoni OŠ "Vuk Karadžić" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 05 10 2020

Po nalogu Gradske uprave u okviru obnavljanja i postavljanja nove signalizacije u zonama obrazovnih institucija, JKP Šumadija Kragujevac postavila je pešačku zaštitnu ogradu dužine 70 metara u Čegarskoj ulici, ispred ulaza OŠ “Vuk Karadžić“.

U Čegarskoj ulici na teritoriji MZ Bresnica, u zoni Osnovne škole “Vuk Karadžić, rekonstruisan je deo trotoara radi lakšeg i sigurnijeg kretanja pešaka i učenika ove škole, a odrađeno je i obeležavanje horizontalne signalizacije, pešačkih prelaza kao i ugradnja zaštitne pešačke ograde u dužini od 70 metara. 

Vrednost ovih radova je 240 hiljada dinara.

Postavljanje zaštitne pešačke ograde predstavlja korak napred u bezbednosti naših učenika i uopšte pešaka u ovom delu grada. Škola broji preko hiljadu učenika, a njihova bezbednost je jedan od važnijih aspekata u obrazovanju. U saradnji sa predstavnicima MUP-a često se organizuju predavanja na temu ponašanja i bezbednosti u saobraćaju ali i sami učitelji i nastavnici sa decom o tome razgovaraju, kaže Bojan Konatar, direktor OŠ “Vuk Karadžić“.

Inače, u zoni obrazovnih institucija obnovljena je saobraćajna infrastruktura u cilju podizanja bezbednosti, ne samo đaka, već svih učesnika u saobraćaju. U ulici 9. maja kod OŠ „Dragiša Luković Španac“ urađena je montaža novih elemenata prinudnog usporivača saobraćaja tzv. „ležećeg policajca“, a u ulici Svetozara Markovića ispred OŠ „Radoje Domanović“ zamenjeni su stari dotrajali fleksibilni stubići i postavljeni novi sa reflektujućim trakama koji pružaju veću vidljivost. U zoni pešačkog mosta "Ćiftina ćuprija" kod OŠ "Milutin i Draginja Todorović", dotrajala svetlosno-signalna oprema tzv. "pešački semafor" zamenjen je novim, ekonomičnijim i kvalitetnijim LED osvetljenjem. Pored toga, postavljen je digitalni displej i zvučni taster za slepa i slabovida lica, a kontrolni uređaj zamenjen je savremenim, digitalnim sa dnevnim i noćnim režimom rada. U ulici Kneza Mihaila u zoni OŠ "Moma Stanojlović" zamenjen je pešački semafor.

Galerija slika