');
Najnovije vesti
Slobodno vreme
Agro TV vas vodi u kolevku srpskog jezika

Agro TV vas vodi u kolevku srpskog jezika

Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije ni ljepšeg mesta od Tršića, govorio je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika, u čiju se slavu, u njegovom rodnom mestu svake godine održava najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji - Vukov Sabor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Trsic00 13 10 12Still009 Foto: Promo / Promo
Trsic00 13 10 12Still009
Foto: Promo / Promo

Ekipa emisije „Volim Srbiju“ kanala Agro TV posetila je najdogovečniji sabor Srbije gde se neguje uspomena na Vuka Stefanovića Karadžića, oca srpskog jezika iz doline Žeravije, koji je promenio tok naše jezičke i kulturne istorije.

Iz zavičaja je poneo ogromno znanje narodne usmene kulture, ljubav i divljenje prema njima te će sam reći : „Ja sam se rodio i odrastao u kući gde su, koje djed i stric, koje različiti drugi Ercegovci, koji su gotovo svake godine na zimovanje dolazili, po celu zimu pjesme pevali i kazivali”.

Foto: Promo / Promo

Na legat koji je Vuk ostavio srpskom narodu, počev od azbuke, savršenog pisma, preko prve gramatike i književne kritike, „Srpskog riječnika”, knjige na knjigama, pamtiveka, istorijskog jezičkog i folkloristikog blaga, pisanog na novom pravopisu, Vukovom ćirilicom podsećaju sagovornici iz Muzeja jezika i pisma.

Foto: Promo / Promo

Kako čuvamo Vukov jezički vinograd koji je naša očevina i dedovina, uža i šira rodbina, kako je primetio besednik 87. Vukovog sabora književnik Janko Vujinović, domaćin, a ne gost, u programima Vukovog sabora? Koliko časova srpskog jezika nam je neophodno u osnovim i srednjim školama i na fakultetima i ko nam odavno zakida lojze tog vinogorja koje nam je ustupljeno na čuvanje?

Foto: Promo / Promo

Tršić je kultno mesto za sve Slovene i Slaviste, a Međunarodni slavistički centar ove godine je proslavio pola veka postojanja. Tim povodom održan je program „Velike teme srpske književnosti“, kao i okrugli sto „Dr Miodrag Maticki i Vukova uporišta“ posvećen dr Matickom, velikom delatniku na Vukovim saborima, poštovaocu Vukovog dela, ali i njegovih zemljaka Jadrana.

Foto: Promo / Promo

Kakvo je interesovanje za slavističke studije u svetu, kako stojimo sa lektoratima, kojim velikim temama srpske književnosti su se pozabavili učesnici, ali i gde je mesto Vukovog sabora u očuvanju našeg kulturnog identititeta, pričali smo sa profesorom na Filološkom fakultetu i predsednikom Međunarodnog komiteta Slavista Boškom Suvajdžićem.

Foto: Promo / Promo

Program ovogodišnjeg saborovanja u Loznici posvećen je i Dositeju Obradoviću, čijom je stopom u Srbiju stala Evrope, našem kuturnom heroju, našem Erazmu i Lafontenu koji je doveo evropsku kulturu u srpski kulturni prostor, kako je napomenio Dušan Ivanić, autor izložbe „Dositejev put znanja”. Šta spaja, a šta razdvaja Vuka i Dositeja i koliko su nas zadužili ovi velikani prosvetiteljstva u Srbiji pogledajte premijerno u sredu 7. oktobra, u 14:30, u emisiji „Volim Srbiju” samo na kanalu Agro TV.