Traže da građani nose maske i u restoranu - između svakog zalogaja, a evo kako su to zamislili...

Preporuka u suprotsnosti sa preporukama SZO

foto: Depositphotos, geargodz
foto: Depositphotos, geargodz
.

Kalifornija je svojim stanovnicima izdala uputstva da zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa u restoranima nose čak i dok jedu.

Masku bi, prema uputstvima koje su stigle iz kancelarije tamošnjeg guvernera, trebali da skinu samo kako bi hranu uneli u usta, a dok žvaću, odnosno između zalogaja, mora da bude na licu.

Kako piše „Njujork Tajms”, ta je preporuka u suprotnosti s preporukama Svetske zdravstvene organizacije prema kojima bi masku trebalo što ređe dodirivati.

Poput većine američkih saveznih država i Kalifornija zahteva nošenje maski na javnim mestima. Mnogi gradovi i naselja restorane su ograničili samo na posluživanje gostiju na terasama, ili ih limitirali na 25 odsto unutrašnjeg prostora. U državi je do sada zabeleženo više od 840 hiljada slučajeva zaraze uz više od 16 hiljada preminulih.

„Njujork Tajms” podseća kako su stručnjaci suprotnih mišljenja o tome da li bi maske trebalo nositi u restoranima. Raspravu je poveo vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fuči koji je u intervjuu otkrio da svoju masku nosi oko vrata dok jede i pije, ali je stavlja na lice kada čeka konobara ili u drugim pauzama tokom obroka.

.

"Živim u najglupljoj državi"

Nije dugo trebalo da objava izazove podsmeh među korisnicima društvenih mreža.

"Sada je i zvanično, živim u najglupljoj državi", napisao je jedan.

Izvor: Jutarnji list, B92.net