Branislav Raičević: Dizaćemo glas, što nas je više, bićemo glasniji 1

Udruženje humorista Srbije osnovano je 5. oktobra ove godine sa ciljem da okupi one koji se bave humorom i od toga žive, i da jedni druge štite od eventualnih napada u budućnosti.

Tako navode osnivači UHS-a – Branislav Raičević, Dragan Otašević i Filip Ugrenović, kao i njihov prvi ali ne i jedini član, Ivan Ivanović.

– Baš interesantno da me danas zovete iz Danasa! Isključiće me iz udruženja zbog ove glupe fore… – kaže nam na početku razgovora kroz osmeh jedan od osnivača UHS-a Branislav Raičević, inače deo autorskog tima emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“. Ideja za osnivanjem udruženja se, prema njegovim rečima, rodila istog jutra „kada su čuli da je potrebno da postoji Udruženje humorista kako bi štitilo ljude koji se bave humorom“.

Podsetimo, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je gostujući nedavno u jutarnjem programu N1 na pitanje voditeljke da li će ovo novinarsko udruženje stati u zaštitu Ivana Ivanovića, protiv koga već danima hajku vrši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odgovorio da to treba da učini udruženje humorista.

– To udruženje ne postoji. Čim smo čuli šta je rekao, oko 9, 10 ujutru, okupili smo se sat kasnije i rešili da osnujemo prvo udruženje humorista u Srbiji. Znam da se Radomirović ponudio da nam bude kum, ali to je nemoguće. Mi smo smislili ime – Udruženje humorista Srbije. On je predložio samo Udruženje humorista. A ne verujem ni da ćemo se krstiti u crkvi tako da što se tiče kumstva, za sada, teško – kaže naš sagovornik.

UHS, inače, ima osnivački akt, statut, održanu osnivačku skupštinu a u planu je i druga sednica.

– Za sada imamo tri člana i na desetine prijava. Na sledećoj sednici ćemo obraditi te prijave i potpisati nove pristupnice. Oni koji žele da nam pristupe, a ispunjavaju uslove, mogu da nas kontaktiraju na uhsrbijeŽgmail.com. Iako je sve krenulo iz šaljive priče, planiramo da napravimo ozbiljno udruženje. Koliko god može biti s obzirom da smo humoristi. Ali smo se ovog posla ozbiljno prihvatili – ukazuje Raičević. Iako mnogi misle da se lako može pristupiti, naš sagovornik kaže da za pristup postoje jasni kriterijumi.

– Članovi mogu biti samo oni koji se profesionalno bave humorom – satiričar koji objavljuje u nedeljniku ili dnevnim novinama, pisac koji piše satirične ili duhovite knjige, scenarista koji se bavi domenom komedije… Može da bude stend ap komičar i plaćen je za svoje nastupe. Imaćemo i pridružene članove, osobe koje su prisutne u javnosti svojim humorom, ali se profesionalno ne bave time. Ljude koji su u javnosti prepoznati kao duhoviti. Oni neće učestvovati u donošenju odluka, ali mogu biti članovi – ističe Raičević. Cilj udruženja, između ostalog, jeste i odbrana članova od eventualnih napada.

– Dizaćemo glas. Što nas je više, bićemo glasniji. Stajaćemo i iza onih koji nisu članovi, a mislimo da se ispravno bore i rade – naglašava naš sagovornik. Na pitanje „ko vas plaća“, kroz osmeh odgovara – niko.

– Imaćemo minimalne troškove. Nećemo imati kancelariju u centru grada, ogromne sednice koje iziskuju zakupljivanje skupih prostora i slično. Jedini trošak je bilo samo osnivanje i štampanje kartica, što smo sami finansirali – kaže Raičević. S obzirom da su mlado, tek osnovano udruženje, naš sagovornik ne može da precizira čime će se ono još eventualno baviti, ali ne isključuje mogućnost da jednog dana „kad narastu“ organizuju neki festival humora.

I Amidžić može da bude član

Branislav Raičević kaže da pri odabiru članova UHS-a neće tumačiti da li je humor koji neko plasira dobar ili ne „jer je humor u domenu ličnog ukusa“.

– I Ognjen Amidžić ispunjava sve uslove da bude član, bez obzira da li se taj humor nama ili nekome ne dopada – navodi Raičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari