DVODNEVNA MANIFESTACIJA U ČAST JOVANA CVIJIĆA: Lozničani odaju poštu svom zemljaku, jednom od najvećih umova Srbije
Foto: T.Ilić

DVODNEVNA MANIFESTACIJA U ČAST JOVANA CVIJIĆA: Lozničani odaju poštu svom zemljaku, jednom od najvećih umova Srbije

Srbija -

LOZNICA - Tradicionalna manifestacija ’’Dani Jovana Cvijića’’ posvećena dr Jovanu Cvijiću, rođenom u Loznici, biće održana 12. i 13. oktobra u njegovom zavičaju, saopšteno je iz Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Manifestacija počinje 12. oktobra u Muzeju Jadra otvaranjem dokumentrane izložbe ‘’Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije’’, autora Biljana Radičević iz Centra za kulturu, a putem Skajpa obratiće se dr Ana Milanović Pešić, naučni saradnik Geografskog instituta ’’Jovan Cvijić’’ SANU i recenzent izložbe. Ova izložba sastoji se iz 37 panoa na kojima je predstavljen život i rad naučnika Jovana Cvijića, od njegovih roditelja i uže porodice, preko školovanja, profesorske karijere na Univerzitetu u Beogradu, naučnih istraživanja, političkih aktivnosti, do obavljanja dužnosti rektora Univerziteta u Beogradu i predsednika Srpske kraljevske akademije (danas Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU). Za izložbu je korišćen tekst iz biografskih beležaka i fotografija dokumenata koji se nalaze u Arhivu SANU.

foto: T.Ilić

Korišćene su i beležnice Jovana Cvijića i skenirane fotografije koje se nalaze u Muzeju grada Beograda. Ovu izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja na Konkursu promovisanja kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu. Narednog dana će u Galeriji ’’Mina Karadžić’’ biti predstavljena izložba ’’Karavan za klimu’’ Francuskog Instituta i Centra za promociju nauke, a govoriće Bertran Milje, ataše za saradnju u Francuskom institutu u Srbiji i dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti u Centru za prmociju nauke. ’’Karavan za klimu’’ je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Kancelarije programa UN za razvoj u Srbiji. Sastoji se od po devet panoa na srpskom jeziku i francuskom jeziku i četiri interaktivna eksponata.

Ovaj projekat povezuje borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiveziteta u Srbiji. Inače, Jovan Cvijić (1865-1927) smatra se utemeljivačem srpske geografije, bio je osnivač Srpskog geografskog društva, a pored ostalog i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Njegovo ime nosi više škola u Srbiji i Republici Srpskoj, jedna vrsta šafrana i vrh na planini Rudnik. U Loznici se po njemu zovu jedna osnovna škola, glavna ulica i trg, a u gradu ima jednu spomen bistu, dva spomenika i spomen ploču na mestu gde je bila njegova rodna kuća.

Od 1995. godine ’’Dane Jovana Cvijića’’ organizuju Centar za kulturu, OŠ ’’Jovan Cvijić’’ i grad Loznica.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track