Vlast Severne Koreje godišnjicu partije proslavila noćnom vojnom paradom 1Foto: Beta/KRT via AP

Severna Koreja je održala veliku vojnu paradu i masovni skup u Pjongjangu u znak proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće komunističke partije.

Centralno mesto na višečasovnoj proslavi priređenoj u neobično vreme: u noći između petka i subote, imao je lider države i Radničke partije Koreje Kim Džong Un, a prisustvovale su desetine hiljada građana.

Analitičari iz inostranstva su predviđali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja pretnju za američke saveznike u regionu, ali i za samo kopno SAD.

Načelnik Generalštaba vojske Južne Koreje rekao je jutros da ima znakova da je Pjongjang mobilisao „veliku masu (ljudi) i opremu“ za paradu na Trgu Kim Il Sunga.

Godišnjica osnivanja vladajuće stranke dolazi u vreme sve većih ekonomskih teškoća u zemlji za koje analitičari ocenjuju da postaju jedan od najtežih testova za vođstvo Kima, lidera od 2011. godine.

To što je vojna parada priređena noću, što je neobično i za Severnu Koreju, pretpostavlja se da je urađeno da se ne bi videle pojedinosti najvažnijeg oružja, ali i da bi se priredio spektakl svetlosnim efektima tokom parade.

Na paradi je prvi put prikazana, kako izgleda, nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) i drugi elementi rastućeg arsenala.

Uz paradni marš hiljada vojnika, tenkove i druga oklopna vozila, raketnih bacača, blo je i raznih balističkih projektila, među kojima verovatno najveća do sada severnokorejska ICBM-raketa, na vozilu s 11 osovina koje je takođe prvi put viđeno.

Pretpostavlja se i da je jedna prikazana raketa nova verzija projektila na čvrsto gorivo koja bi mogla biti napredna verzija severnokorejske rakete za ispaljivanje s podmornica.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je u govoru da će njegova zemlja „u potpunosti mobilisati“ svoje nuklearne snage ako joj se bude pretilo.

Izbegavši direktnu kritiku Vašingtona, Kim je pozvao svoj narod da „ostane čvrst“ pred „ogromnim izazovima“ pandemije korona virusa i oštrih sankcija koje predvode SAD zbog njegovog nuklearnog programa.

Kim je u govoru „ponudio maslinovu grančicu“ suparničkoj Južnoj Koreji, izrazivši nadu da bi one mogle da poprave međusobne odnose posle pandemije.

Državna novinska agencija KCNA je izvestila da je predsednik Kine Si Đinping u pismu poručio Kimu da će Peking i dalje „braniti, učvršćivati i razvijati“ odnose s Pjongjangom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari