NAPREDNJACI SVUDA VODE GLAVNU REČ: Tri i po meseca nakon izbora, pri kraju sklapanje koalicija u opštinama i gradovima

E. V. N.

12. 10. 2020. u 10:00

NAKON što su maratonski lokalni izbori u Šapcu konačno stigli do kraja, u gradovima i opštinama širom Srbije završava se formiranje novih lokalnih vlasti.

НАПРЕДЊАЦИ  СВУДА ВОДЕ ГЛАВНУ РЕЧ: Три и по месеца након избора, при крају склапање коалиција у општинама и градовима

Foto N. Karlić

Ključni igrači na lokalu su naprednjaci, koji su u ogromnom delu opština osvojili apsolutnu većinu.

Vlast, ipak, nije formirana po jedinstvenom obrascu. U nekim opštinama SNS je sam formirao vlast, negde su im partneri SPS ili SPAS, a negde su se i sve tri partije, koje su deo republičkog parlamenta, dogovorile o koaliciji.

Takav je slučaj u Novom Sadu, gde im se priključio i LSV Nenada Čanka, kao i SVM, a u opoziciji su ostali SRS i DSS. Zanimljivost je to što je Mađarima, koji imaju dva odbornika u Skupštini grada, falio još jedan za odborničku grupu, pa su im ga "pozajmili" naprednjaci.

U Kuli, od 37 odborničkih mesta, 26 zauzimaju predstavnici liste "Aleksandar Vučić - zato što volimo Kulu" (SNS i SVM), pet SPS, četiri GG "Kritična masa" i dva POKS. Prema skupštinskom glasanju, jedinu opoziciju čine odbornici "Kritične mase".

U Srbobranu su 17 od 28 skupštinskih mesta osvojili naprednjaci, a njihovu vlast podržali su SVM, GG "Zoran Dudvarski", ali i radikali. Opozicija je "tanka" i u Odžacima gde je čini samo "Grupa građana za demokratsku opštinu - Vesna Rogač" koja ima jedno od ukupno 27 skupštinskih mesta. U vlasti su naprednjaci, SPS-JS, i dvoje predstavnika SRS.

Foto N. Karlić

SNS u Vršcu je na poslednjim izborima izvojevao apsolutnu pobedu i prvi put sam vodi vlast. U opoziciji su Vojvođanski front sa šest mandata, SPS sa pet i SRS sa jednim odbornikom. U susednoj opštini Plandište naprednjaci imaju apsolutnu vlast sa 20 od ukupno 23 odbornika u lokalnoj skupštini. Slična situacija je i u Beloj Crkvi, gde SNS ima 21 od ukupno 33 mandata, s tim što ih podržavaju i SPS i Vojvođanski front.

TESNO

U OPŠTINI Surdulica tradicionalno vlast čine socijalisti, s tim što su oni na ovim izborima odneli tesnu pobedu, pa imaju svega jednog odbornika više. Od 35 odbornika, 18 su iz redova socijalista, a 17 su naprednjaci.

Šapićev SPAS deo je vlasti u Valjevu gde su u opoziciji ostali socijalisti. SPS je opozicija, i to jedina, i u Lajkovcu, dok su na vlasti SNS, PS, SRS i SDPS.

Vlast u Lapovu formirali su SNS i SPS, dok je u opoziciji ostao SPO, koji je na republičkom nivou bio na listi naprednjaka. Odbornicima SPO društvo u opozicionim klupama pravi i jedan odbornik SRS.

Napredanjaci su sami formirali vlast u Ćupriji, jer imaju većinu, 30 od 37 odborničkih mesta. SPS, JS i PUPS su ostali u opoziciji.

U Skupštini grada Jagodine, koju čini 21 odbornik, 17 mandata ima lista "Dragan Marković Palma - JS - Ivica Dačić - SPS - Aleksandar Vučić - SNS", dva "Bunt - Prava Jagodine", a po jednog imaju POKS i Mita Arsić iz pokreta "Nećemo da ćutimo". Na dosadašnjim sednicama samo je Mita Arsić glasao protiv svih tačaka dnevnog reda.

U opštinskom parlamentu Vrnjačke Banje apsolutnu većinu, sa 19 od ukupno 25 odborničkih mandata, ima koalicija SNS-PS koja je ekspresno formirala lokalnu vlast. Osim naprednjaka, odbornička mesta u Skupštini opštine ima samo još koalicija SPS-JS.

KONSTRUKTIVNA OPOZICIJA

U VRANjU su vlast formirali naprednjaci samostalno. Međutim, i odbornici opozicije podržavaju sve odluke vlasti, pa se spekuliše da bi neko iz njihovih redova mogao naknadno, prekomponovanjem, postati deo vladajuće većine. U opoziciji su formalno SPS sa osam odbornika, JS sa šest i desnica sa 13 odbornika.

Socijalisti su opozicija i u Novoj Varoši gde je vlast osvojila koalicija SNS, SDP i GG "Novi ljudi za Novu Varoš".

Jedan od najubedljivijih rezultata zabeležen je u Bosilegradu gde su naprednjaci, zajedno sa tradicionalnim pobednikom lokalnih izbora Vladimirom Zaharijevim, osvojili 31 odborničko mesto. U opoziciji je samo jedan odbornik i to član SRS.

Tek za nijansu bolje stoji opozicija u Kruševcu gde poslanici "Metle" imaju četiri odbornika, nedovoljno za formiranje odborničke grupe. Na vlasti su SNS, SPS-JS i POKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda