SVEČANOST: Od danas u Loznici Dani Jovana Cvijića
Foto: T. Ilić

Dvodnevna manifestacija

SVEČANOST: Od danas u Loznici Dani Jovana Cvijića

Srbija -

LOZNICA – Otvaranjem dokumentarne izložbe ‘’Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije’’, autora Biljane Radičević, u lozničkom Muzeju Jadra, danas je počela dvodnevna manifestacija u čast Jovana Cvijića, naučnika svetskog glasa, rođenog u Loznici.

Izložbu su otvorili Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’ i Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, a njena autorka podsetila je da je izložba podržana na prvom konkursu za sufinansiranje projekata za promovisanje kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu.

foto: T. Ilić

- Izložba je prepoznata kao projekat koji u najvišem stepenu služi afirmaciji srpske kulture i njenoj promociji na međunarodnom planu. Dostupna je na srpskom kao i na francuskom, engleskom, španskom i kineskom jeziku. Ova dokumentrana izložba prva je u okviru manifestacije ’’Dani Jovana Cvijića’’, čini je 37 panoa na kojima je predstavljen život i rad našeg velikog naučnika, od njegovih roditelja i uže porodice, preko školovanja, profesorske karijere na Univerzitetu u Beogradu, naučnih istraživanja, političkih aktivnosti, do obavljanja dužnosti rektora Univerziteta u Beogradu i predsednika Srpske kraljevske akademije (danas Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU).

Za nju je korišćen tekst iz biografskih beležaka i fotografija dokumenata koji se nalaze u Arhivu SANU kao i Cvijićeve beležnice i skenirane fotografije iz Muzeja grada Beograda. Izložba će biti otvorena narednih sedam dana – rekla je Radičevićeva, a onda je pušten snimak obraćanja recenzenta izložbe dr Ane Milanović Pešić, naučnog saradnika Geografskog instituta ’’Jovan Cvijić’’ SANU, koja je govorila o saradnji Feografskog instituta i Centra za kulturu.

1 / 5 Foto: T. Ilić

Sutra će, drugoga dana manifestacije, u Galeriji ’’Mina Karadžić’’ biti predstavljena izložba ’’Karavan za klimu’’ Francuskog Instituta i Centra za promociju nauke, a govoriće Bertran Milje, ataše za saradnju u Francuskom institutu u Srbiji i dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti u Centru za prmociju nauke.

’’Dane Jovana Cvijića’’ poslednjih četvrt veka neprekidno organizuju Centar za kulturu, OŠ ’’Jovan Cvijić’’ i grad Loznica.

T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track