Osama Bin Laden
EPA/Odni
Osama Bin Laden

EPA/Odni

Osama Bin Laden, Foto: EPA/Odni

Među "polaznicima" koji su prošli Bin Ladenov dril bili su i nekadašnje vođe terorističke i zločinačke OVK Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, aktuelni prištinski lideri.

Na opasnost da je Albanija logistička baza terorista, čiju obuku sprovode radikalni islamisti iz organizacije Bin Ladena kako bi ih pripremili za sukobe na Kosovu, upozoren je i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević još novembra 1998, kada mu je poslata analiza Savezne vlade.

- MOR Albanije pojačalo je snage prema SRJ sa oko 2.000 pripadnika specijalnih snaga, čija je komanda u širem rejonu Kuksa radi obezbeđenja koridora za teroriste. Pod kontrolom lokalnih moćnika u širem rejonu gradova: Tropoja, Bajram Curi, Kuks, Peškopija, Kruma i Hasa nastavljaju se aktivnosti oko prikupljanja, vojnog angažovanja, obučavanja i ubacivanja naoružanja i terorista na KiM. Obuku sa teroristima sprovode i radikalni islamisti iz organizacije Osama Bin Ladena - navedeno je u dokumentu, koji je potpisao tadašnji potpredsednik savezne vlade Zoran Lilić.

Upozorava se da je oko 5.000 terorista u Albaniji, gde se nastavlja njihovo prikupljanje i obuka u zimskim uslovima.

Hašim Tači

Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

Hašim Tači, Foto: Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

- Na KiM je trenutno oko 12.000 terorista, koji svakodnevno narastaju. Može se očekivati da će do marta narasti na 30.000 ljudi. Dobro su naoružani... Spremaju opštu pobunu na proleće (mart), s ciljem da vojno poraze naše snage i pokažu da imaju državu pod vojnom, odnosno borbenom kontrolom - piše u dokumentu iz arhive ondašnje Savezne vlade, u čiji posed je došao Srpski telegraf.

Navodi se i kanali kojima se ti teroristi, obučeni pod palicom Bin Ladena, prebacuju iz Albanije na Kosovo - preko Juničke planine i Gorožupa, pa i Streočke planine:

- Naročito treba obratiti pažnju na Skadarsko jezero, preko koga se gotovo nesmetano odvija prebacivanje robe i ljudi.

Nije tajna da je Bin Laden obučavao albanske teroriste, konstatuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM u prošlom sazivu Milovan Drecun i dodaje da su se očigledno istakli Tači, Haradinaj, Veselji.

- Uz tih šest, jedan od najvažnijih kampova za obuku bio je na porodičnom imanju bivšeg premijera Albanije Salija Beriše u blizini Tropoje. Tu su dovođeni dobrovoljci na obuku, opremani naoružanjem, uniformama i onda ubacivani na KiM. Sve to počelo je još početkom devedesetih, kada je prvo vršena klasična oficirska obuka kako da vrbuju ljude, vrše selekciju i vode akcije - priča za Srpski telegraf Drecun.

Bivša albanska obaveštajna služba Sigurimi odredila je, kako dodaje naš sagovornik, Tačija i Haradinaja za vođe OVK i poslala na te obuke još dok su bili telohranitelji - jedan šefa albanske tajne službe Fatosa Klosija, a drugi Fatosa Nanoa, socijaliste i nekadašnjeg albanskog premijera. Od Lilića do zaključenja broja nije stigao traženi komentar.

Pročitajte još: