Почетна / Кошарка / Евролига

Давидовац пред Жалгирис: Чврстина на чврстину

Дејан Давидовац, пред вечерашњи (19) меч против Жалгириса, о пакленом ритму, снази ривала, пандемији и рецепту за победу
ФОТО: Евролига

Црвена звезда је у петак вече потписала велико издање и победу против Басконије. Већ 48 сати касније, изашла је на паркет дворане крај Мораве и преслишала Борац који сигурно никоме неће бити лак рива.

Исте вечери, црвено-бели су се вратили кући, са планом рада који је подразумевао окупљање у 10 ујутру. Тада их је чекало ПЦР тестирање на Ковид-19, одмах затим су имали састанак, а после и тренинг, са само једном темом - како вечерас (19) срушити Жалгирис и продужити низ сјајних издања.

Дакле, када се подвуче црта, припрема за треће коло Евролиге се свела на један састанак и два тренинга, ако се данашњи, шутерски тренинг, може назвати припремом за меч. Али све су то нормалне ствари у пакленом евролигашком ритму, поготово када дође дупли програм у једној седмици, односно две утакмице у исто толико дана, што ће сада, први пут, бити случај.

- То је већ уобичајен ритам - надовезао се Дејан Давидовац. - Када дође то међу коло, свима је тешко. А, када се споји са АБА лигом, онда то подразумева четири утакмице у седам дана, што је веома захтевно. Овога пута иза нас су Басконија и Борац, сада играмо против Жалгириса, а дан касније путујемо за Француску. Онда нам долази Морнар и тако редом. Са дуплим колом све живо се поремети. Не постоји време за тренинг и нема ту пуно мудровања. Сваки тренутак гледамо да се опоравимо и идемо из утакмице у утакмицу, са жељом да сваку добијемо.

У условима пандемије, прича око пакленог распореда добија нову димензију. Поготово када је сваким даном све више заражених. Зенит је сада под тоталном блокадом, Асвел иде у том правцу, Химки, ЦСКА и Барселона су такође у проблему.

Због државних прописа и карантина, Цедевита Олимпија је у Еврокупу већ изгубила 20:0, а сада је само питање коме ће се то десити у Евролиги. С обзиром на број заражених Зенит је ту већ виђен. Жалгирис је такође имао своје муке, са позитивним резултатом Жофрија Ловерња, али на крају долази у најјачем саставу.

- Све сфере живота су сада поремећене, а спорт и кошарка не могу да буду изузетак. Како нама, тако и осталима. Али, јасно је да тај проблем може само да расте. Поготово када говоримо о форми, карантину, опоравку после заразе, тренинзима, тражењу форме. Екипе ће губити службеним резултатом и тако редом. Већ смо имали ситуацију да су неке екипе скидале јуниоре само да би играле. Где ће то на крају одвести и шта је реално, то није на мени. Само се надам да ћемо бити здрави.

Колико год било тешко, живот мора да се настави. Из угла кошарке то значи, мора да се игра. Са таквом поставком ствари и кроз призму вечерашњег меча, поставља се питање, шта је то Саша Обрадовић рекао о Жалгирису и поставио као основне задатке.

- То је веома тврда екипа, већ годинама уназад. Тим је најјаче оружје Жалгириса, а чине га искусни играчи који су ту већ годинама и у практично истом систему. Прикључио из се Жофри Ловерњ као најјаче појачање. Ту су Милакнис, Јанкунас, Волкап и још низ њих који су дуго заједно и одлично се познају. Већ годинама на њих долазе проверена појачања, која се брзо и лако уклапају. Све у свему, чека нас тешке и изузетно тврда утакмица. У којој на чврстину морамо да одговоримо са још већом чврстином.

После реакције на слабо издање у Истанбулу, приказаном у Загребу, против Басконије и Борца, логично је закључити да Црвена звезда вечерашњи меч дочекује у одличном ритму.

- Не желим да то неко протумачи као алиби, али меч против Фенербахчеа нам је био први после шест месеци. Били смо претерано нервозни, без идеје и под неким притиском. Све је било чудно и другачије, а играли смо против тима са плејадом евролигашких ветерана који праве разлику. То се на крају одразило на општи утисак. Али, брзо смо се стабилизовали и почели да играмо онако како желимо. Дошли су мечеви против Цибоне, Басконије и Борца у којима се видело све оно на чему тренер инсистира. Било би добро да по истој матрици играмо и против Жалгириса, чему ћемо и тежити. О умору и слично не размишљамо. Спремни смо и мотивисани. Важно је да поновимо приступ из претходних мечева и наравно, да покушамо да продужимо низ победа - истакао је Дејан Давидовац

Семафор 3. кола Евролиге:

Уторак:

Црвена звезда – Жалгирис 19,00

Алба – Ефес 20,00

Асвел – Панатинаикос 20,45

Басконија – Зенит 21,00

Валенсија - Барселона        21,00

Среда:

Фенербахче – ЦСКА 19,45

Олимпијакос – Милано 20,00

Реал – Химки 21,00

(ЦЕО ТЕКСТ можете да прочитате у данашњем штампаном или ПДФ издању Журнала)

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Стари Делија
Хоће ли тв Звезда да преноси утакмицу?
KK CZ. Velikan
Tako je, sva podrška samo napred!
mister no
a ti , davidovcu , si posebno cvrst u odbrani ... nikada nisi dosao do pete licne , ugledaj se na lazica ...
RRR
Preispitaj komentar,i sam sebe oceni.
Pierre
Zalosno je nekom kosarkasu da pozelis da bude igrac kao Lazic!
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.