Biznis
REKAO JE "NEĆU DA ŠTAMPAM PARE" Danas bi Deda Avramu bio rođendan, a osim po cegeru i skromnosti pamte ga najviše po jednom potezu (FOTO)

REKAO JE "NEĆU DA ŠTAMPAM PARE" Danas bi Deda Avramu bio rođendan, a osim po cegeru i skromnosti pamte ga najviše po jednom potezu (FOTO)

Čovek koji je stvorio „super dinar” i time pomogao u suzbijanju hiperinflacije, Dragoslav Avramović, u narodu od milja prozvan i poznat kao Deda Avram, rođen je na današnji dan 1919. godine - bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, koji je januara 1994. preporodio dinar, izjednačio ga sa nemačkom markom i tako zaustavio jednu od najvećih hiperinflacija u istoriji sveta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
dragoslav avramović pokrivalica foto RAS Srbija Foto: RAS Srbija
dragoslav avramović pokrivalica foto RAS Srbija
Dragoslav Avramović
Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija
Dragoslav Avramović

Mnogi ga se sećaju po cegeru od koga se nije odvajao u kome je i u Skupštinu i na televizijske emisije, nosio važne dokumente, ali i po skromnosti jer kao visoki državni funkcioner nije imao službeni automobil, već je na sednice i sastanke često odlazio autobusom ili taksijem.

Ljudi ga pamte i po rečenici koju je izrekao u Skupštini - kada je smenjen sa funkcije guvernera, rekao je "Neću da štampam pare".

U vreme hiperinflacije, prema dogovoru predsednika Srbije Slobodana Miloševića i predsednika Vlade Srbije Nikole Šainovića, ekonomisti predvođeni Dragoslavom Avramovićem napravili su plan zaustavljanja inflacije, koji se primenjivao od 24. januara 1994.

Foto: Dalibor Danilović / RAS Srbija

Uveden je novi dinar takozvani "super dinar" koji je menjan u odnosu 1:1 za nemačku marku. Prvi znaci uspeha videli su se već sledeći dan, a Avramović je uspeo da povrati uveliko poljuljano poverenje građana.

"Avramović je izvukao jednu ključnu liniju, ključnu preporuku, a to je bilo – fiksirajte kurs dinara i učinite ga konvertibilnim. Ta mera je ekstremnu inflaciju koja se mesečno merila na nekoliko miliona procenata oborila za nedelju dana na nulu", prisetio se Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Foto: Kostadin Kamenov / RAS Srbija

Dragoljub Mićunović, doajen srpske političke scene i jedan od osnivača Demokratske stranke, blisko je sarađivao sa Dragoslavom Avramovićem.

"Bio mi je jako dobar prijatelj, pamtim ga po neobičnosti i neposrednosti, kao starog, a krepkog, što je dosta retka kombinacija, čoveka koji je vrlo trezveno razmišljao. Dugo je radio u međunarodnim organizacijama i imao je manire koji ovde nisu bili uobičajeni. Govorio je na jednostavan način o najkomplikovanijim stvarima", ispričao nam je nedavno Mićunović.

Ekonomista Mlađen Kovačević seća se Deda Avrama kao vrlo autoritativnog čoveka.

"Njegovo iskustvo u Svetskoj banci bilo mu je veliki plus, i zaslužio je to poštovanje koje je imao. Mislim da nije baš korektno završio i da se javnost nije prema njemu ponela korektno na kraju, kad je odlazio sa mesta guvernera NBS“, ističe naš sagovornik.

Dragoslav Avramović
Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija
Dragoslav Avramović

U martu 1994. godine postavljen je za guvernera Narodne banke Jugoslavije. Prethodno je bio je rukovodio timom za mobilizaciju inostranih sredstava, da bi u periodu od 1951. do 1953. godine radio kao savetnik Narodne banke Jugoslavije.

Radio je i kao ekonomista u Svetskoj banci od 1953. do 1977. godine, a za to vreme uspeo je da napreduje od šefa Odeljenja za opšte studije do mesta direktora.

Pročitajte još

Bio je i savetnik generalnog sekretara Konferencije Ujedinjenih Nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD za pitanja ekonomske saradnje zemalja u razvoju i za opšta pitanja, ali i ekonomski savetnik Banke za trgovinu i razvoj u Vašingtonu.

Avramović je preminuo je 2001. godine u Rokvilu kod Vašingtona, a sahranjen na Novom groblju u Beogradu.