ZATVOR ZA ONE KOJI NE POŠTUJU POLICIJSKI ČAS: Francuska uvela stroge mere za borbu protiv virusa korona

G. Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

15. 10. 2020. u 16:59

KO u Francuskoj tri puta ne bude poštovao policijski čas, koji od subote stupa na snagu u deset francuskih gradova, biće kažnjen sa šest meseci zatvora i 3.750 evra, poručio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Žerald Darmanen. Prva kazna iznosi 135 evra.

ЗАТВОР ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Француска увела строге мере за борбу против вируса корона

Foto: AP

Darmanen se zajedno sa svojim kolegama ministrima zdravlja Olivijeom Veranom, ekonimije Brinom Lemerom i rada Elizabet Born, kao i premijerom Žanom Kasteksom, u četvrtak obratio javnosti, da bi pojasnili pojedinosti vezane za uvođenje policijskog časa koji će trajati od 21 sat do 9 sati ujutro, četiri sedmice, uz moćnost produžetka do 1. decembra.

Premijer Kasteks je istakao da je poslednjih desetak dana u Francuskoj zabeleženo "spektakularno ubrzanje cirkulacije virusa", kao i da je rast obolelih kod starijih generacija zabrinjavajući što će, kako je istakao, tek izazvati pristak na bolnice. Prema njegovim rečima, odeljenja intezivne nege u bolnicama u Parizu već su popunjena s visokih 46 odsto.

- Ova situacija zahteva jasnu i brzu reakciju – naglasio je premijer.

Kasteks je pojasnio da će policijski čas moći da se krši samo u neodložnim situacijama, kao što su odlazak u bolnicu, apoteku, na posao, u pomoć nekome u nevolji, ili zbog putovanja uz važeću kartu. Ljudi će moći i da na kratko u blizini kuće prošetaju domaće životinje. Kao i tokom proletošnjeg karantina u tu svrhu će morati da se popunjavaju specijalne propusnice, stavljene na raspolaganje na sajtu vlade.

Na snazi paralelno ostaju ranije mere, tokom celog dana, kao što su potpuno zatvaranje barova i kafea, smanjivanje kapaciteta studentskih amfiteatara za pedeset odsto ili obavezno nošenje maski i u zatvorenom prostoru i na otvorenom.

Poštovanje policijskog časa kontrolisaće dodatnih 12.000 policajaca i žandarma, uz već postojeće noćne patrole.

Takođe, preduzeća će biti u obavezi da propišu minimalni broj radnih dana od kuće sedmično, kad je god to moguće. Preporučeno je da to budu dva ili tri dana nedeljno. Takođe, predlaže se i pomeranje vremena dolaska i odlaska na posao i sa posla.

Vlasti će dodatno pomoći zaposlenima i najugroženijima. Tako će svim firmama s manje od 50 zaposlenih, ukoliko izgube 50 odsto prometa, biti isplaćeno do 10.000 evra meečno. Takođe, u tom slučaju biće u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u periodu dok traje mera policijskog časa. U te svrhe vlada je izdvojila dodatnu mijardu evra. Vlasti su do sada uložile 468 milijardi evra za ublažavanje ekonomskih posledica zdravstvene krize.

Porodice koje primaju socijalnu pomoć dobiće po 150 evra, iz još po 100 evra za svako dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024