Словенија уводи карантин: Црни рекорд затвара градове

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЛекар хитне помоћи испред ковид болнице
Лекар хитне помоћи испред ковид болнице  - Sputnik Србија
Пратите нас
У Словенији ће од петка у седам од 12 региона бити уведен карантин, како би се спречило ширење корона вируса, одлучила је влада те земље.

Од поноћи на снагу ступа и уредба о забрани окупљања више од 10 особа било на јавним или приватним местима у централној Словенији, Горењској, Корошкој, Засавју, Посавју, Савињској и југоисточном делу Словеније.

Таква мера, уведена је у овим регионима јер је у протекле две недеље, у просеку по 140 становника на 100.000 обољевало од вируса ковид-19.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојс рекао је на конференцији за новинаре да становницима ових региона током трајања карантина неће бити дозвољено да излазе из тог региона нити да улазе у друге, уз одређене изузетке попут одласка на посао или због посла, одласка код лекара или у апотеку, пружања помоћи рођацима.

Хојс је додао и да ће бити дозвољено посећивање гробља и сахрана, а биће дозвољен и транзит кроз регионе.

Такође, рекао је он, у тим регионима обавезно је ношење маски и напољу, не само у затвореним просторима, осим за децу до шест година.

У регионима који су погођени карантином налази се 117 од 212 општина, те градови попут Љубљане, Крања и Цеља, док Марибор и Копер нису обухваћени одлуком.

Хојс је додао да се за сада неће мењати уредба о границама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала