VIDEO, FOTO: Svečano otvorena kuća bana Jelačića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvovali su večeras u Petrovaradinu svečanom otvaranju spomen doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).
VIDEO, FOTO: Svečano otvorena kuća bana Jelačića
Foto: 021.rs
Gordan Grlić Radman izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao spremnost i odlučnost kad je reč o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji.
 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, Grlić Radman je rekao da je predsednik Srbije izrazio spremnost i za "zastupanje Hrvata u pokrajinskom i lokalnim parlamentima u Srbiji onako kako je Hrvatska to uredila za srpsku manjinsku zajednicu". Naveo je da je s Vučićem imao "afirmativan, dobar i sadržajan" razgovor o poboljšanju odnosa dve zemlje.
 
"Mir i stabilnost i dobrosusedski odnosi su najvažniji. Mislim da postoji dobra volja obe strane treba da intenziviramo dijalog. Dijalog mora da postoji, odnosi možda nisu bili sjajni, ali mogu da se unaprede", kazao je šef hrvatske diplomatije.
 
 
Hrvatski ministar je današnji događaj ocenio kao "važan trenutak" u odnosima dve države.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija biti spremna da nastavi da ulaže i pomaže razvoju infrastrukture i Hrvatskog nacionalnog veća i hrvatske zajednice. On je rekao da veruje da obe strane, srpska i hrvatska, razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba graditi budućnost.
 
"Bez toga napravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost i za jedne i za druge. Suviše smo mali, i jedni i drugi, da bismo mogli sebi da dozvolimo luksuz daljih sukoba i problema u budućnosti", ocenio je predsednik Srbije.
 
Prema njegovim rečima, poverenje treba početi da se gradi dijalogom i čuvajući mir i stabilnost, kao i poštovanje prava i očuvanje „nacionalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta uz poboljšanje ekonomske pozicije".
 
"Posvađali smo se oko Drugog svetskog rata, nismo se složili, ali treba da vidimo koje ćemo železničke pruge i puteve da otvorimo sledeće godine", rekao je Vučić.
 
 
Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno-istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje "1745". Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.
 
Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić se zahvalila na svim naporima koji se zajednički ulažu u čuvanje uspomena na velikog bana.
 
"Na prijateljstvo dva naroda utiče mnogo faktora, a ono se simbolično ogleda i u predaji na korišćenje svojevrsnog kulturnog blaga Hrvata, spomen-doma bana Jelačića predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji", rekla je Jasna Vojnić.
 
 
Jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske istorije, Josip Jelačić rođen 1801. godine u Petrovaradinu, imenovan je carskim dekretom 23. marta 1848. hrvatskim banom i generalom. Istovremeno ga je Narodna skupština jednoglasno izabrala za bana Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, godine 1854. postao je grof, a preminuo je u Zagrebu 1859. godine. Povodom Dana rođenja bana Josipa Jelačića, održana je Sveta misa u crkvi Svetog Juraja u Petrovaradinu, gde je ban Jelačić inače i kršten, a nakon toga, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća upriličen je i bogat kulturno-umetnički program u okviru Svečane akademije.
  • /

    19.10.2020 19:40
    /
    barem nisu otvorili semafor
  • pajo patak

    19.10.2020 16:22
    bila
    jednom jedna zemlja.
  • za 021

    19.10.2020 08:34
    Milutin Milankovic
    Za neupucene kuca Milutina Milankovica srpkog matematicara u Hrvatkoj je renovirana i napravljen muzej.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti