NISMO VIŠE STRIPTIZETE: Ispravljen šifrarnik zanimanja koji nije vrednovao rad pantomimičara

V. STRUGAR

19. 10. 2020. u 09:50

PANTOMIMIČARI više nisu striptizete - ovom, novinarski provokativnom rečenicom, oglasio se predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović i skrenuo pažnju na dugogodišnji administrativni nonsens.

НИСМО ВИШЕ СТРИПТИЗЕТЕ: Исправљен шифрарник занимања који није вредновао рад пантомимичара

Foto Tanjug

Naime, iako u našoj zemlji već četrdeset pet godina postoji međunarodni Festival monodrama i pantomime, na kome se tradicionalno prikazuje i vrednuje rad ove vrste umetnika, pantomimičari su se doskora u nacionalnom Šifrarniku zanimanja nalazili pod šifrom 2659 - sa striptizetama, mađioničarima, igračima u noćnom klubu i cirkuskim krotiteljima divljih životinja!

VRAĆENO DOSTOJANSTVO

PREDSTAVNICI države su u potpunosti razumeli problem i bili su od velike pomoći u rešavanju propusta nasleđenog iz prošlosti. Ovim jednostavnim potezom državne administracije je pantomimičarima u Srbiji vraćeno dostojanstvo, istovremeno je pokazano da su takve stvari moguće, ali i da sami umetnici moraju da se pozabave birokratijom, konkretnim predlozima i aktivnostima - ističe Stojanović.

- Pretpostavljam da šifra 2659 datira još iz vremena SFRJ, a u međuvremenu je samo prepisivana. Nažalost, u ovu kategoriju spadaju i lutkari, pa bi i oni trebalo da se izbore za promenu "statusa" - objašnjava Marko Stojanović za naš list. - Sada smo konačno u istoj kategoriji s glumcima, čime je naš šifrarnik i formalno uskađen s međunarodnom organizacijom rada. U tom, međunarodnom šifrarniku glumci se vode pod šifrom 2655, uz precizno navođenje vrste umetnika: glumci u govornom pozorištu, pantomimičari i pripovedači.

Inače, u Svetskoj organizaciji pantomimičara je oko 250 članova, od kojih njih dvadesetak živi i radi u Srbiji.

- Pre dve godine zvanično sam se obratio protestnim pismom nadležnim ministarstvima, uključujući Ministarstvo kulture. Kada sam se upoznao sa procedurom, pokrenuo sam inicijativu i u Udruženju dramskih umetnika, kao reprezentativnom udruženju za sve dramske umetnike. Uz moju inicijativu, oni su uputili svoje pismo Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ovlašćenoj od Ministarstva rada da prikuplja sve predloge, stara se o Šifrarniku i redovno ga "apdejtuje" - kaže naš sagovornik.

Druženje Sa Baptistom, sinom slavnog Marsela Marsoa, Foto Privatna arhiva

Na pitanje šta su, osim ispravljanja očigledne nepravde i nelogičnosti, pantomimičari promenom šifre dobili, Stojanović odgovara:

- Formalno, dobili smo određene kriterijume, jer šifra 2655 između ostalog, podrazumeva visoku stručnu spremu. Dakle, da pantomimičar kao svaki glumac ima završen fakultet. Da li je to diploma pantomimičara (za šta u Srbiji ne postoji fakultet, mada ih ima šest u Evropi), ili diploma glumca sa završenim kursom za pantomimu, (čime se kvalifikovao za ovo zanimanje) nije važno. Do sada je jedan od razloga zašto smo bili u prethodnoj kategoriji bila i činjenica da za šifru 2659 praktično ne morate da imate bilo kakvu stručnu spremu! Sada smo dobili na "težini", ali i poštovanju. Verujem da će se ubuduće promeniti odnos društva, pa i publike prema pantomimi kao vrsti umetnosti. Možda će je malo više biti i u pozorištu.

FESTIVAL KOMEDIJE

ŠANGAJSKI centar dramskih umetnosti, koji svake godine organizuje Međunarodni festival komedije, ovih dana uvrstio je našeg glumca, komičara i pantomimičara Marka Stojanovića za člana Umetničkog komiteta festivala.

Ove godine festival se održava od 21. novembra do 31. decembra, sa više od stotinu predstava koje će se izvoditi širom Šangaja.

Foto P. Milošević

Ipak, kako saznajemo, postoji jedno zanimanje iz sporne kategorije koje se "dotaklo" pantomimičara. Delili su istu scenu sa mađioničarima:

- Lično, pre desetak godina, lepo sam sarađivao sa njihovim udruženjem koje je organizovalo neka nacionalna i balkanska takmičenja, učestvovao sam u pratećem programu ili kao voditelj. S ovim drugima nisam imao nikakvog kontakta. Inače, poznato je da u svetu postoje teatri koji isključivo igraju neverbalne predstave, pa i pantomimu. U Istočnoj Evropi, takođe, ima pozorišta koja su i dalje na državnom budžetu i igraju isključivo pantomimske prestave. To je, na primer, slučaj sa Gruzijom i Jermenijom. U Tbilisiju i Jerevanu postoji čak Narodno pozorište pantomime.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!