Dino Mustafić Foto: N1

Osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umetnike, producente, organizatore i direktore umetničkih institucija, koji su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umetničkog angažmana, koji je delom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u pismu podrške umetnika iz BIH.

„Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umetnike i našu publiku“, ocenjuje se u pismu, koje je potpisalo više od 60 umetnika iz Bosne i Hercegovine. Takvo ugrožavanje slobode, kako se ističe u pisanoj podršci, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava.

„Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće  slobodu govora“, zaključuje se u pismu, na koje su svoje potpise stavili umetnici iz različitih kulturnih polja. Među njima su glumci i glumice: Selma Alispahić, Jasna Žalica, Sabina Bambur, Senad Bašić, Jasna Berry, Snežana Bogičević, Gordan Boban, Ermin Bravo, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Amar Selinović, Maja Izetbegović, Dragan Jovičić, Vanesa Glođo, Kaća Dorić, Džana Džanić, Admir Glamočak, Saša Handžić, Elmir Krivalić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Mirela Lambić, Boris Ler, Merima Lepić-Redžepagić, Mona Muratović, Irena Mulamuhić, Dražen Pavlović, Maja Salkić, Aleksandar Seksan, Amar Selimović, Arma Tanović, Nermin Tulić, Slaven Vidak…

Podršku su uputili i reditelji: Nermin Hamzagić, Faruk Lončarević, Ademir Kenović, Aleš Kurt, Haris Pašović, Dino Mustafić, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, i rediteljke Selma Spahić, Elma Islamović, Tanja Miletić-Oručević i Jasmila Žbunić.

Svoj potpis na pismo podrške stavili su i pisci Almir Bašović i Almir Imširević, potom likovni umetnici: Enis Čisić, Jasna Hadžimehmedagić-Berkić, Emina Hodžić-Adilović, Bojan Hadžihalilović, Lejla Hodžić, Mirna Ler, Dada Hadžihalilović, Safet Zec, Almir Kurt i Adisa Vatreš-Selimović; fotografi Zijah Gafić i Damir Šagolj, muzičari Damir Imamović i Dino Šukalo, sopran Aida Čorbadžić, kao i Zehra Kreho, dramaturškinja.

Podrška iz regiona srpskim umetnicima stiže nakon vesti da reditelju predstave „Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo“ Zlatku Pakoviću, koja je premijerno izvedena 24. septembra u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, stižu pretnje smrću, kao i nakon upada huligana na izložbu u Staroj kapetaniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare