Đurić: Tahiri može da predlaže izmene Ustava ako se kandiduje i pobedi na izborima u Srbiji 1 Marko Đurić Foto: Beta/Miloš Miškov

Doskorašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da vlasti u Prištini moraju da promene važeće propise da bi ispunili obaveze prema sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je u Briselu potpisan 2013. godine, zato što postoji „čitav niz ovlašćenja“ koje ZSO treba da ima, a koja po važećim kosovskim propisima nisu moguća.

Đurić, koji je imenovan za ambasadora Srbije u SAD je za televiziju Prva rekao da ZSO prema briselskom sporazumu treba da ima „zaista moćna ovlašćenja“ i da su vlasti u Prištini i prilikom potpisivanja znale da „ta ovlašćenja sadašnjim prištinskim propisima nisu predviđena“.

„Oni moraju da sprovedu plan, oni od toga beže“, rekao je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše zahteve šefice tadašnjeg pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri, da i Srbija treba da promeni Ustav da bi ispunila svoj deo obaveza iz pregovora prema Kosovu, Đurić je odgovorio da Tahiri ima pravo da predlaže izmene Ustava „ako se kandiduje i pobedi“ na izborima u Srbiji.

„Ako pobedi to može i da se desi. Ako čitate naš Ustav, njime je predvidjeno da posebnim Ustavnim zakonom bude uredjen položaj Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, u okviru Srbije“, rekao je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše takozvani Mini-šengen za zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice EU, Djurić je rekao da je to „od strateškog značaja za Srbiju“, i da je frustrirajuće da i građani i privrednici svakih 80 kilometara treba da prelaze granice, i da su im potrebni različiti papiri za prevoz robe.

„Ukoliko budemo nastavili da držimo sve te procedure i praksu koja je davila i privredu i građane, nemamo čemu da se nadamo u budućnosti“, rekao je Đurić koji je i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njegovim rečima, Srbija „snažno podržava ovu inicijativu“, i ako se radi na tome da se region integriše, to će „da odnese i deo političkih tenzija“.

Đurić nije odgovorio na pitanje da li se u novoj Vladi predviđa da kancelarija za Kosovo preraste u ministarstvo, navodeći da je najvažnije da se održi kontinuitet rada, a da je u njegovom mandatu ta Kancelarija „uspela da bude žila kucavica“ za Srbe na Kosovu, kao i da je uz podršku Vlade ostvareno 349 projekta podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari