Kumu bivšeg premijera Makedonije 30 dana pritvora

Krivični sud u Skoplju odredio je danas 30-dnevni pritvor Risti Novačevskom koji je zajedno sa svojim kumom, bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, osumnjičen za pranje novca.
Kumu bivšeg premijera Makedonije 30 dana pritvora
Foto: Pixabay
Pritvor je određen na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal Severne Makedonije, koje je protiv Novačevskog, Gruevskog i još četiri osobe pokrenulo istragu za pranje novca, kojim su kupovali parcele u elitnom delu Skoplja, na padinama planine Vodno.
 
U saopštenju se dodaje je u tom slučaju, nazvanom "Parcele na Vodnom", Sud doneo i rešenje o privremenom oduzimanju imovine na tri katastarske parcele ukupne površine preko 10.000 kvadratnih metara vredne 1.180.000 evra, zbog sumnje da potiče iz krivičnog dela "pranje para i drugi prinosi od kažnjivog dela". 
 
U slučaju "Placevi na Vodnom", pored Gruevskog i Novačevskog, tužilaštvo za pranje novca sumnjiči i rođaka Gruevskog i bivšeg šefa tajne policije, Sašu Mijalkova, biznismena Jordana Kamčeva, njegovu majku Ratku Kamčevu i Nenada Josifovića.
 
Obaveštvajaći da je pokrenuta istraga protiv šest osoba za pranje novca i da je Novačevski uhapšen, Tužilaštvo je navelo da je prvoosumnjičeni Gruevski nedostupan organima gonjenja, dok za ostale već postoje preventivne mere obezbeđenja u drugim krivičnim predmetima.
 
Navodi se da je Gruevski osumnjičen da je, kao predsednik političke partije, prisvojio najmanje 1.300.360 evra od donacija koje su stizale u tu partiju i taj "novac pribavljen krivičnim delom pustio u opticaj kupovinom gradjevinskog zemljišta na Vodnom".
 
Po Tužilaštvu, drugoosumnjičeni je, iako je znao da je novac pribavljen krivičnim delom, stupio u kontakt sa vlasnikom već registrovane ofšor kompanije u Belizeu i zatražio da mu dokumentacija i pečati budu stavljeni na raspolaganje. Navodi se da je u julu 2012. osnovana kćerka-firma u Skoplju, u kojoj je u dogovoru sa prvoosumnjčenim upravnik postao trećeosumnjičeni Novačevski.
 
"Na račun tog pravnog lica u više navrata su u opticaj puštana sredstva pribavljena krivičnim delom. Po dogovoru o kupoprodajnoj ceni, tim novcem je trećeosumnjičeni plaćao vlasnicima zemljišta, čime je sakriven izvor para i pravi vlasnik zemljišta ukupne površine 11.000 kvadratnih metara", objavljeno je u Skoplju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.