NAJBOLJI GLUMAC NA FILMSKIM SUSRETIMA FILIP ĐURIĆ: Uz Glogovca kao partnera uspeo sam da se osećam slobodno!
Foto: Printsrkin

veliki uspeh

NAJBOLJI GLUMAC NA FILMSKIM SUSRETIMA FILIP ĐURIĆ: Uz Glogovca kao partnera uspeo sam da se osećam slobodno!

Pop kultura -

Filip Đurić ostvario je najbolju ulogu na 55. Filmskim susretima u Nišu. Glumac je nagrađen od kolega Gran-prijem Naisa za bravuru u filmu "Moj jutarnji smeh" reditelja Marka Đorđevića. Filip je rođen 1986. godine u Kragujevcu, a na velikom festivalu se za nagradu izborio ulogom Dejana. Njegovog junaka roditelji su čuvali pod staklenim zvonom, a onda je u svojim tridesetim upoznao surovu realnost. Jedna od stvari koju čine ovaj film posebnim je uloga Nebojše Glogovca, koga je publika na festivalu verovatno poslednji put videla.

foto: Beta Saša Đorđević

- Pripremati ulogu je vrlo specifična stvar. Neke stvari, neki delići života, uvek mi pomognu da to iskoristim za neku ulogu. Sada, kada sam s rediteljem Markom razgovarao o ulozi, počeo sam da posmatram ljude sličnog profila kao Dejan. To su ljudi koji su malo povučeni, zatvoreni, imaju svoj svet, koji i dalje žive s roditeljima, nemaju sredstava za život, pomalo su razmaženi, a pre svega su besni na sebe. Veliki opus emocija. Došao sam do stepenika kada sam se osećao slobodnim u toj ulozi - kaže Đurić za Kurir.

foto: Dado Đilas

Film "Moj jutarnji smeh" sniman je dve godine, a Glogovac igra lokalnog vidovnjaka koji pokušava da "izleči" Dejana od povučenosti.

- Nekoliko puta, i to s velikim glumcima, osetio sam da komuniciram s partnerom na sceni. Prvi put smo se sreli i odmah smo se zajedno fokusirali na to i lako smo izneli svoje uloge, a onda i kadrove. On je takav da "čuje" šta ja pričam, ja "čujem" njega i to je rađeno s nekom lakoćom. Relativno brzo smo to snimili. Videlo se ne samo da je profesionalac već da je posvećen tome što radi. Nisam ga poznavao, videli smo se nekoliko puta posle filma i postoji žal što to više neće da se ponovi - objašnjava Đurić.

foto: Printsrkin

Đurić je snimao serije, kako kaže, i tokom izolacije zbog epidemije. Radio je advokatsku sagu "12 reči", "Crnu svadbu" Nemanje Ćipranića i uskoro ga očekuje završetak "Kljuna". Šira publika Filipa najviše pamti po ulozi negativca Strahinje u seriji "Grupa", a za nove poslove ugojio se i gotovo je neprepoznatljiv.

- Nisam voleo, i dalje ne volim, da idem na kastinge, mada mislim da to jeste korisna stvar, ali se ja tu ne osećam dobro i kreativno i ne volim sebe tu da vidim. Najviše volim da sarađujem s rediteljem kojem mogu da predložim svoje ideje, ali i da postoji neka čvrstina u tekstu, da nisam ja taj koji piše tekst - objasnio je Đurić.

Nebojša je za noć naučio gomilu tekst

Marko Đorđević, reditelj filma "Moj jutarnji smeh", kaže da je bilo problema sa snimanjem filma, ali da je na kraju na mišiće iznet ceo projekat. On priča i o saradnji s Glogovcem, a jedna stvar ga je iznenadila.

- Dva dana smo snimali scene s Glogovcem i zaprepastilo me je da je za nešto više od jedne noći naučio gomilu teksta. Nisam znao da se i to može. Otišli smo kod njega u hotel, dao sam mu papire, razgovarali smo i ja sam mislio da će tu biti izvesnih problema. Ali ne, on je za zaista kratak rok sve to upio i sjajno odglumio - priča Đorđević.

Kurir/ Marko Smiljković, foto: RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track