četvrtak, 28. marta 2024.

Počela vakcinacija protiv gripa vakcinama „Torlaka“

Objavljeno: 20. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom Domu zdravlja je nastavljena vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja je dobio 560 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koje će se po potrebi rasporediti i u sektorske ambulante. U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina.

Da bi primili vakcinu pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru Opšte medicine ili Medicine rada, koji će im, nakon procene da li su trenutno u stanju da je prime, napisati nalog za davanje vakcine. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i  osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci.

Zbog velikog interesovanja prethodnih 4.000 vakcina u centralnom Domu zdravlja i ambulantama potrošeno je za 15 dana, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *