Читај ми!

Neven univerzalni lek iako rimska legenda nije tačna

Neven je jedna od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji, narodnim običajima i magiji naroda širom sveta.

U starom Rimu je postojala legenda da su cvetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka poreklom iz Indije.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za lečenje širokog spektra bolesti, a kako naglašava gost Jutarnjeg programa, narodni travar Momčilo Antonijević, to je zato što je neven delotvoran i bezbedan.

„Neven je biljka koju smeju da upotrebljavaju i mala deca i vrlo često se i preporučuje kod prehlada, povišene temperature, posebno kada se kombinuje sa zovom ili lipovim cvetom“, dodaje Antonijević.

Neven poseduje vrlo raznovrsna lekovita svojstva i blagotvorno deluje na čitave sisteme organa. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa organima za varenje. Blagotvorno deluje na jetru. Ublažava grčeve i s toga se preporučuje ljudima koji pate od sindroma nervoznih creva i upala organa za varenje.

Takođe, jako dobro deluje na nivo holesterola u krvi, te se preporučuje za svakodnevno korišćenje jedne do dve šolje čaja od nevena ljudima koji imaju povišen holesterol i trigliceride u krvi, naravno, uz prilagođenu ishranu i poštovanje saveta lekara, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Ulje od nevena

Cvetovi nevena se mogu potopiti u hladno ceđeno suncokretovo ili maslinovo ulje. Ukoliko neko želi, može da potopi cvetove u neka egzotičnija i skuplja ulja.

Cvetovi se beru u podne, kada rosa potpuno spadne. Zatim se rašire u tankom sloju na čistu tkaninu i ostave se u hladovini da se prosuše jedan, do dva dana.

Zatim se potpuno suva i čista tegla napuni cvetovima ili samo laticama i nalije uljem dva centrimetra iznad nevena. Dobro se zatvori i ostavi da stoji na tamnom mestu četiri do pet nedelja.

Sadržaj tegle treba procediti kroz čistu gazu i razliti u flašice koje mogu dobro da se zatvore.

„Pored kantarionovog ulja koje je nešto poznatije, nevenovo ulje je odličan biljni lek za razne probleme na koži i to je nešto što bi savaka kućna apoteka trebalo da poseduje, jer ono pomaže kod opekotina, posekotina, rana. Preporučuje se i ljudima koji imaju proširene vene i hemoroide kao dodatna terapija“, napominje autor portala „Tajne bilja“.

Tinktura od nevena

Gost Jutarnjeg programa je posetio Miru Šišović, travarku iz Čajetine, koja mu je otkrila kako priprema tinkturu nevena. Po savetu travarke, tinkture se prave sa alkoholom, ali i sa dobrom domaćom rakijom, od svežih ili suvih cvetova.

Postupak je sličan kao i sa spravljanjem ulja. Suvu i čistu teglu napuniti do vrha cvetovima ili laticama nevena. Na 100 grama nevena obično se stavlja litar alkohola.

„Dovoljno je da stoji 10 do 15 dana, mada tinkturama ne smeta da stoje i duže. A kada se procedi može stajati do tri godine. Tinkture se piju razblažene s vodom: 30 kapi na pola čaše vode, tri puta dnevno“, savetuje Mira Šišović.

Osim što leči, neven krasi i štiti baštu od štetočina

Neven se inače jako lako gaji, objašnjava Momčilo Antonijević. Ukoliko ga zapatite u dvorištu ili terasi imaćete ga uvek jer on sam ostavlja svoje seme.

Cveta od maja do novembra. A ljudi koji imaju baštu trebalo bi da ga zasade jer neven odbija štetočine tako da je koristan i u tom smislu, dodaje Antonijević.

Postoji priča i da neven predviđa i vreme. Ukoliko se cvetovi nevena ne otvore do 7 ujutru, pretpostavlja se da će tog dana biti oblačno i da će padati kiša.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво