Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nakon višemesečnih sporenja unutar vladajuće koalicije, savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU) spreman je da izda nalog za izradu studije o rasizmu u policiji. Ali, pod uslovom da se naučnici istovremeno bave i teškoćama i frustracijama sa kojima se policijski službenici svakodnevno suočavaju.

Tako će se stvoriti „razuman balans“, rekao je Zehofer u utorak u Berlinu.

Pročitajte još:

Pokrajinski ministri najavili sopstvene istrage

Nakon što su otkrivene desno-ekstremne čet-grupe policajaca u više saveznih pokrajina, SPD je zahtevao sprovođenje sveobuhvatne studije o rasizmu u policiji. Zeleni, FDP i Levica zahtevali su isto. Više ministara unutrašnjih poslova saveznih pokrajina najavilo je da će sprovesti sopstvene istrage. Jedino su AfD, pojedini političari Demohrišćana (CDU/CSU) i Zehofer bili protiv. Ministar je smatrao da je pogrešno da se kod ovog fenomena samo koncentriše na bezbednosne službe. Jer, tako bi se mogla sumnja baciti na celu policiju.

Činjenica da su se frontovi toliko zaoštrili leži i u tome što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i policijske službe razljutio jedan intervju predsedavajuće SPD Saskie Esken. Ona je početkom juna, nakon demonstracija protiv rasizma i policijskog nasilja u Sjedinjenim Američkim Država, izjavila: „I u Nemačkoj takođe postoji latentni rasizam u redovima snaga bezbednosti, koji bi merama unutrašnjeg rukovodstva morao da bude prepoznat i suzbijen“.

Policajci za nas „stavljaju glavu u torbu“

Da ne bi pak izgledalo kao da je sada popustio po pitanju studije, za šta ga optužuju iz redova AfD, Zehofer je naglasio: „U mom stavu se ništa nije promenilo“. Istakao je da je njegovo poverenje u policiju i dalje visoko. Policajci za nas „stavljaju glavu u torbu“, kazao je Zehofer.

A za to često „nisu posebno dobro plaćeni“. U gradu poput Minhena, gde su stanarine ekstremno visoke, policajci su često prinuđeni da dele stan s drugima, s obzirom da ne mogu sebi da priušte sopstvena četiri zida. Policijski službenici pri tom ukazuju i na to, „koliko je ton u međuvremenu postao agresivniji“, rekao je ministar.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

U jednom internom papiru o planiranoj policijskoj studiji stoji: „Naše policajke i policajci ne smeju da sa onim što su iskusili budu prepušteni sami sebi. Nema tolerancije za ekstremizam, rasizam i antisemitizam.“

Studija bi trebalo da odnos društva i policije podrobnije analizira i uključi „promenjene društvene okvire“. A tu spadaju i nasilje i mržnja prema policijskim službenicima.

Ko će biti zadužen za izradu studije, još nije odlučeno. Ali, bilo je govora o Višoj policijskoj školi u Minsteru.

Istraživanje policijske svakodnevice

Zamenik kancelarke Olaf Šolc (SPD) u ponedeljak je iznenada najavio da savezna Vlada želi da istraži rasizam unutar policijskih struktura. „Biće izrađena studija“, rekao je političar SPD kako je preneseno na VDR-ovom podkastu „Makijaveli“. „Još razmišljamo kako ćemo je nazvati.“ Rekao je da „svaki drugi dan“ o tome razgovara sa Zehoferom.

Stvar se pokrenula krajem septembra kada je Sindikat policije (GdP) napravio predlog studije. Sada to preuzima Zehofer. Time sprečava stvaranje utiska kako on policajcima zabija nož u leđa. Sindikat je pledirao za „istraživanje policijske svakodnevice“ – kako bi se dokumentovalo opterećenje. Ali, i kako bi se utvrdilo zašto su se „predrasude prema određenim društvenim grupama“ toliko ukorenile kod pojedinih službenika i šta se može protiv toga uraditi. Zehofer je sada najavio da će potpredsednik Sindikata policije, Jerg Radek biti u savetodavnom telu koje će pratiti planirano istraživanje.

Foto:Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Činjenica da je Zehofer u pogledu studije sada napravio kompromis sa SPD, možda ima veze s tim što njegovo Ministarstvo želi da napravi pomake kod usvajanja pojedinih zakona koje blokiraju koalicioni partneri. Unija (CDU/CSU) i SPD su, kako se izveštava, došli do dogovora u vezi sa planiranim izmenama Zakona o zaštiti Ustava. Sporne tačke su bile tzv. onlajn pretresi i dozvola da Služba za zaštitu ustavnog poretka sme da čita kodirane poruke.

„S obe noge na Osnovnom zakonu“

Esken je za „Štutgarter cajtung“ i „Štutgarter nahrihten“ ove srede izjavila da će studija pokazati „da li u radnoj svakodnevici bezbednosnih službi postoje strukture koje pogoduju rasisitčkom modelu razmišljanja kako bi se tim tendencijama suprotstavilo“.

Tako će se izraziti podrška „velikoj većini“ policajki i policajaca, „koji čvrsto sa obe noge stoje na tlu Osnovnog zakona“. Pri tom će porasti poverenje građanki i građana u policajce , „koje oni s pravom uživaju“.

BONUS VIDEO

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar