Tanjug
Nova infrastruktura: Aleksandar Vučić s građevincima

Nova vlada Srbije imaće šest ciljeva pred sobom, a kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to su borba za zdravlje građana, za Kosovo i Metohiju i protiv mafije, kao i nastavak nezavisne politike zemlje, ubrzane reforme i ekonomski prosperitet države.

– Srbija ekonomski nastavlja da jača i cilj je rast BDP-a od preko šest odsto iduće godine, a da završi ovu godinu oko nule. To je strahovito visoko podignuta lestvica. Kao kad je prvi put Sergej Bubka postavljao lestvicu na šest metara, pa preskočio. Ne želimo da budemo peti, već da u naredne dve godine, pošto je rok vlade ograničen, zbirno budemo prvi u Evropi – rekao je predsednik i najavio nastavak gradnje infrastrukturnih projekata, dalje jačanje privrede i osnaživanje vojske i policije.

Za građane, prema njegovim rečima, to znači da će biti nastavljeni svi projekti, auto-putevi, pruge, kanalizacije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i nove bolnice.

– Imamo nižu stopu javnog duga od mnogih razvijenih zemalja, a veću stopu rasta od njih – istakao je Vučić, ukazujući da je delom već postojao pripremljeni program, Srbija 2025, kojim su postavljeni visoki ciljevi, a to su plate od 900 evra.

Niko nije jači od države

Osnovni zadatak nove vlade Srbije, istakao je Vučić, biće očuvanje zdravlja građana i jačanje zdravstvenog sistema, a drugi interesi države na Kosovu. Borbu protiv mafije je označio kao treću tačku, istakavši da se rat kriminalnih klanova iz drugih zemalja prelio na teritoriju Srbije.

– Borba protiv mafije biće odlučna i beskompromisna. Svi državni organi i ministarstva sile će se tome posvetiti. Niko nije jači od države – poručio je predsednik Srbije.

Kao ciljeve je naveo i očuvanje “samostalnog vođenja politike i neutralnosti”, zatim ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava i evrointegracijama Srbije.

Nova vlada Srbije biće, kako je rekao, ograničenog mandata.

Dobra saradnja sa SPS

– Sledeći vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno s redovnim predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine – poručio je predsednik i obnarodovao da će, osim SNS-a, u novoj vladi biti njihov dosadašnji koalicioni partner SPS Ivice Dačića, a da će jednog ministra imati i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića koji je do sada bio u opoziciji. Vučić nije govorio o personalnom sastavu vlade, a javnosti je otkrio da će dosadašnji zamenik premijera i ministar inostranih poslova Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije.

Imena ministara, kazao je Vučić, biće saopštena u nedelju, 25. oktobra. Najavio je i da će biti nekoliko novih ministarstava, među kojima i vrlo značajan resor za ljudska prava i dijalog.

– Mogli smo da formiramo vladu i bez koalicionih partnera, s obzirom na to da smo osvojili više od 60 odsto mandata u parlamentu. Unutar stranke čula su se različita mišljenja kako i sa kim formirati vladu, a postavljalo i pitanje da li da samostalno uzmu sve u svoje ruke – kazao je i dodao da je tokom prethodnih osam godina saradnje sa SPS-om učinjeno mnogo dobrog i da se to poštuje.

Problem s desnicom

Predsednik je rekao da ga zabrinjava jačanje desnice u Srbiji, posebno antimigrantska i antivakcinaška retorika.

– Poslednja istraživanja pokazuju da postoji dramatičan skok onih čiji program možda mi ne razumemo, a to su ljudi koji su protiv vakcinacije, protiv mera za koronu i te snage su skočile za gotovo 250 posto u prethodnih mesec dana – rekao je predsednik i dodao da se Srbiji se neće dozvoliti nasilje prema migrantima koji su počinili daleko manje krivičnih dela nego domaće stanovništvo.

Dačiću nova funkcija čast

Lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da je za svakog državotvornog političara najveća čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji.

– Zajedno s predsednikom i Vladom, Narodna skupština će dati ključan doprinos razvoju i budućnosti Srbije, uz puno jedinstvo koje obezbeđuje stabilnost i prosperitet zemlje – kazao je Dačić i zahvalio Vučiću.

Apsolutna moć SNS

Parlamentarni izbori su održani 21. juna, a SNS je na njima osvojio 188 od 250 poslaničkih mesta. Koalicija SPS-Jedinstvena Srbija 32 mandata, a SPAS Aleksandra Šapića 11. U Skupštinu su ušle i partije nacionalnih manjina: Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa.

Mafiji rat do istrebljenja

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poručila je da je važno da njen tim tim da najbolje od sebe za Srbiju.

Ona je borbu protiv mafije označila kao jedan od tri najveća izazova pred novom vladom, posle borbe protiv virusa korona, za KiM i protiv organizovanog kriminala.

– To zahteva koordinaciju rada svih službi. Nama je potrebna potpuna sabornost za rat protiv mafije koji predstavlja borbu za našu zemlju – rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da je ceo svet, pa i Srbija, u vanrednoj situaciji i krizi izazvanoj korona virusom, te da je Srbiji potrebna sabornost.

– To je osnovna poruka građanima – rekla je mandatarka i dodala da se ulazi u period još težih kriza, a da će vlada, mada oročenog trajanja, imati pun autoritet i sav kapacitet i moć da uradi sve što smatra da je neophodno.

Vlast za opšte dobro

Ciljevi buduće vlade, koje je saopštio naciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, primereni su upravo ovom teškom trenutku, ocenio je za “Vesti” politički analitičar Dejan Vuk Stanković ukazujući da je jasno da će se nova izvršna vlast što pre suočiti sa njima.

Svi navedeni ciljevi, prema njegovim rečima, dovoljno su ozbiljni i duboki da se stranke koje su ušle u Skupštinu Srbije oko njih slože.

– Vlada koja je, kako smo čuli, oročena na kraći rok treba u stvari da izvuče državu iz korona krize, da zastupa i brani interese Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i da udari temelje za još dinamičniji rast koji treba da usledi posle pandemije te bolesti – smatra ovaj analitičar.

On je kao važnu istakao činjenicu da je ova vlada oko koje je postignut konsenzus mnogo više okrenuta ka unapređenju opšteg dobra, a manje partijskom interesu.

Borba za radna mesta

Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali kaže da će u novoj vladi ostati na istom mestu.

– Dobio sam ponudu koja se ne odbija, to je za mene velika čast i odgovornost – kazao je Mali i najavio da će narednih dana biće poznato koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru iduće godine.

On je istakao da sledi borba za svako radno mesto i da Srbija mora da nastavi trend ekonomskog rasta. Povodom dolaska američkog DFC-a, čiji će novac pomoći u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, rekao da će time biti podstaknuta njihova likvidnost u vremenu epidemije.

– Setite se samo, mi smo do pre nekoliko godina bili među poslednjima po ekonomskom rastu, a ove teške godine smo prvi. Imamo ambiciozne i visoko definisane ciljeve – rekao je ministar.

On je pojasnio da će 2022. godine biti i gradski izbori, i da država ne želi da organizuje tri različite izborne kampanje i da za to daje novac iz budžeta. Kako je rekao, upravo zato su predviđeni svi izbori za godinu i po dana.