Najnovije vesti
Vesti Politika
"BIĆETE ISKLJUČENI" Ruski ambasador oštro kritikovao predstavnicu Prištine u Savetu bezbednosti UN: "Nedopustivo KRŠENJE PRAVILA"

"BIĆETE ISKLJUČENI" Ruski ambasador oštro kritikovao predstavnicu Prištine u Savetu bezbednosti UN: "Nedopustivo KRŠENJE PRAVILA"

Ruski ambasador pri UN Vasilj Nebezja oštro je danas na sednici Saveta bezbednosti UN upozorio ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljizu Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Savet bezbednosti UN Foto: Profimedia
Savet bezbednosti UN

- Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni - rekao je ambasador Rusije, koja predsedava SB UN.

Nebenzja je protestovao zbog toga što se u onlajn uključenju na sednicu predstavnice Prištine videla zastava takozvane države Kosovo.

Ambasador Rusije rekao je da je nedopustivo kršenje pravila učešća tzv. Kosova na sednicama SB UN.

Pročitajte još

- „Ponovo na ekranu vidimo atribute takozvane državnosti Kosova - rekao je ambasador.

Kako je kazao, "podsećamo da su u Savetu bezbednosti usvojena pravila učešća na zasedanjima kada je reč o predstavnicima Kosova i ona se moraju poštovati".

- Pored toga, želim da kažem, kao predstavnik Rusije, da se na taj način dovodi u pitanje naša saglasnost na poziv Kosovu za učešće na narednoj sednici - kazao je ambasador je Nebenzja.

UNMIK ključan na Kosovu

On je zaključio današnju sednicu Saveta bezbednosti UN naglašavajući važnost misije UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. Odgovarajući na pozive Britanije i SAD da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao je da "Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije u Savetu bezbednosti UN
Foto: www.un.org / screenshot
Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije u Savetu bezbednosti UN

- Vidimo pokušaje Prištine da izgura misiju UN sa Kosova, vidimo pokušaje da se formira kosovska vojska. Sve to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i podriva stabilnost regiona - rekao je Nebenzja, istakavši da brinu "pozivi da se uklone granice između Albanije i Kosova, iz čega se vidi da se problemi ne rešavaju već gomilaju".

Nebezja je pozdravio aktivnosti predstavnika EU u pregovorima Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, izražavajući nadu da se briselski izaslanik uspeti da "napravi napredak ka postizanju sporazuma".

- Ipak, do sada nije bilo mnogo napretka - rekao je Nebenzja.

Dodao je da je važno zapamtiti da još od 2012. godine i izveštaja Dika Martija čekamo ozbiljnu istragu zločina počinjenih na teritoriji Kosova.

- Zabrinuti smo serijom skandala oko dokumenata koji su procurili iz Specijalnog suda kako bi se zadovoljili interesi lokalnih političara - rekao je ruski diplomata.

"Nema napretka"

Nebenzja je kao primer nedostatka odgovornosti ili sposobnosti Prištine da do sporazuma dođe, naveo sabotažu formiranja srpskih opština na KiM koja traje već sedam i po godina. Podsetio je da je kosovski premijer Avdulah Hoti pre nekoliko dana na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom otpisao tu mogućnost, iako ona proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

- Rusija smatra da nema napretka u poštovanju prava i bezbednosti nealbanskih zajednica, kao i da tu situaciju karakteriše stalno zastrašivanje i vandalski napadi na imovinu, groblja i građevine Srpske pravoslavne crkve. Jasno je da u ovim uslovima ne možemo govoriti o povratku izbeglica - rekao je Nebenzja.

On kaže i da Kosovo i dalje predstavlja "plodno tlo za regrutaciju terorista". Takođe, oštro je ukorio Prištinu jer Savetu bezbednosti još nisu dostavljene prave informacije o eventualnim kaznama za osobe koje su premlatile službenike UNMIK-a u Zubinom Potoku, od kojih je jedan ruski državljanin.

Ruski ambasador obraćanje je zaključio izrazivši nadu da će Beograd i Priština uspeti da dodju do sporazuma na osnovu Rezolucije 1244.

- Naš stav je jasan, obostrano prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244. Drugačiji scenariji i pritisci neće dovesti do rezultata koji želimo - rekao je Nebenzja.